Menu
Nieuws

30 jaar Pavette: meer dan ziekenhuiskapper

20 juni 2022

Pavette viert dit jaar het dertigjarig bestaan, waarvan veertien jaar in ons ziekenhuis. ‘Ik zeg altijd: we zijn een gewone kapsalon, met ziekenhuismuren er omheen’, vertelt Pavette kapster en mede-eigenaar Marlinda Legebeke. Gewoon, maar toch met bijzondere klanten en verhalen.

‘Blij dat ik gekomen ben’

Toch is Pavette ook meer dan een gewone kapsalon. Naast traditioneel kapperswerk doet Pavette ook speciaal haarwerk. Marlinda: ‘Bijvoorbeeld voor oncologiepatiënten die hun haar kwijtraken als gevolg van een chemokuur en die we een haarwerk aanmeten.’ Niet zelden komen deze patiënten na een diagnose boos en gefrustreerd binnen: “dit wil ik niet, een kaal hoofd”. Marlinda: ‘Dan proberen we toch die mensen met een glimlach en goed advies de salon uit te krijgen. Later zeggen ze niet zelden: wat ben ik blij dat ik gekomen ben. We kunnen soms mensen echt hun zelfvertrouwen teruggeven met speciaal haarwerk.’ Pavette is er ook voor behandelingen voor mensen met hoofdhuidproblemen en vrouwen met ‘mannelijke kaalheidsklachten’. Marlinda: ‘Voor die groep kunnen we bijvoorbeeld alleen haardelen aanmeten en geen compleet haarwerk.

Verbouwen

In de kappersstoel krijgen de medewerkers van Pavette soms toch ook zware patiëntverhalen te horen. Marlinda: ‘Pas nog een jong iemand met kanker die zijn haar kwam doneren voor Stichting Haarwensen waar wij steunpunt van zijn. Kinderen tot 18 jaar krijgen bij ons gratis een haarwerk van echt haar van stichting Haarwensen. Of een meisje van 18 met een haarwerk van ons die we veel geholpen hebben tijdens haar ziekte. We hadden ook veel contact met de familie, en als zo’n meisje dan uiteindelijk overlijdt… Die verhalen raken je natuurlijk diep. Anderzijds: in een “gewone” kapsalon hoor je ook van alles. En er herstellen ook heel veel mensen na bijvoorbeeld kanker. Het is ook mooi om de verhalen te horen van mensen die weer opkrabbelen. ‘Ze krijgen er bij Pavette langjarige en diepe relaties met klanten door. Marlinda: ‘Soms gaan we ook naar bijvoorbeeld Amsterdam als een patiënt daar behandeld moet worden, maar toch graag de eigen kapper wil. Doen we gewoon. Wat echt geweldig is dat we hier veel mensen kunnen helpen omdat we een totaalpakket leveren.’ Want Pavette is er ook voor de borstprotheses en aangepaste lingerie. Marlinda: ‘Lingerie, borstprotheses en haarwerk zijn ook de segmenten waarin we groeien en waarom we gaan verbouwen tweede helft van dit jaar.’ Soms horen ze bij Pavette nog wel: “oh, ik dacht dat deze kapper er alleen was voor patiënten”. Een misvatting. Marlinda: ‘We zijn er voor iedereen. Arts, verpleegkundige, buurtbewoner, patiënt én bezoeker.’