Menu
Bezoek

Eten en drinken meebrengen naar het ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis besteedt veel aandacht aan veilige en gezonde voeding. Onze patiënten krijgen eten en drinken dat bijdraagt aan herstel. Het voedingsaanbod op de afdelingen is divers en is afgestemd op diverse eetgewoonten, allergieën en diëten. Onze roomservicemedewerkers kunnen meer vertellen over het precieze aanbod.

Meenemen van eten en drinken voor de patiënt

In het Deventer Ziekenhuis gelden strenge eisen en regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Deze eisen en regels liggen wettelijk vast en zijn er om te voorkomen dat patiënten ziek worden van het eten en drinken dat wordt geserveerd.

Het meebrengen van een warme maaltijd raden wij af. De kans op bederf is groot. Het risico op een voedselinfectie is bij mensen met een verminderde weerstand groter.

Het Deventer Ziekenhuis stelt zich niet aansprakelijk voor meegebracht eten en drinken door familie en/of bezoekers.

Als u toch voedingsmiddelen van thuis wilt meenemen dan gelden de volgende regels:

    • Vraag aan de verpleegkundige of roomservice medewerker voordat u voedingsmiddelen van thuis meeneemt of het verantwoord is. Misschien moet de patiënt rekening houden met een bepaald dieet of andere beperkingen, zoals voorbereidingen van onderzoek of medicatie.
    • Sommige voedingsmiddelen bederven snel en zijn niet handig om mee te nemen naar het ziekenhuis. Risicovolle producten zijn: vlees en vleeswaren, vis, eiergerechten, salades, rauwkost, slagroomtaart/gebak en zuivelproducten.
    • Neem bij voorkeur alleen verpakte, gekoelde etenswaren met een temperatuur van 7°C of lager mee. Deze kunnen worden bewaard door de roomservicemedewerker in de koelkast van de afdelingskeuken en verwarmd worden. Verpakte en/of gekoelde etenswaren hoger dan 7°C, zijn niet veilig. Deze kunt u niet aan de patiënt aanbieden.
    • Wilt u andere patiënten op de kamer of afdeling trakteren vraag dan aan de roomservice medewerker wat de mogelijkheden zijn. Bijv. koekjes of cake gekocht in de winkel zijn in ieder geval geschikt. Ook kunt u via het ziekenhuis traktaties bestellen.

  • Aankopen

    • Als u een product koopt let dan goed op de ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) of de ‘tenminste te gebruiken tot’ (TGT) datum van verpakte producten. Koop alleen een product als het een aantal dagen houdbaar is op de dag dat u op bezoek komt.
    • Houd gekoelde producten koel tijdens de reis naar huis beneden de 7°C. Gebruik een koeltas en/of koelelementen.
    • Zet op verse producten waar geen houdbaarheidsdatum op staat zelf de datum van aankoop. Deze producten mogen niet langer dan 2 dagen worden bewaard.

    Bewaren

    • Bewaar het verpakte product thuis in de koelkast, tot het moment dat u op bezoek gaat. De temperatuur van uw koelkast dient 7°C of lager te zijn.
    • Houd rauwe en bereide producten strikt gescheiden in uw koelkast.
    • Om te voorkomen dat er te veel bacteriën in de warme maaltijd ontstaan, kunt u dit kort voordat u op bezoek gaat bereiden. Tijdens het vervoeren moet het minimaal 60°C blijven. In de praktijk is dat vaak moeilijk te realiseren. Is dit niet mogelijk? Koel het zo snel mogelijk af naar 7ºC of lager.

    Meenemen

    Houd tijdens uw reis naar het Deventer Ziekenhuis:

    • de gekoelde producten beneden de 7°C. Gebruik een koeltas en/of koelelementen.
    • de warme gerechten op minimaal 60°C.
  • Gekoelde producten

    • Zorg ervoor dat de door u meegebrachte gekoelde voeding tijdens uw bezoek zo snel mogelijk wordt opgegeten, maar uiterlijk binnen twee uur.
    • Wilt u het eten of drinken bewaren dan is het belangrijk dat het zo snel mogelijk in de patiënten koelkast wordt gezet. Vraag op de afdeling waar de patiënten koelkast staat.
      • Voorzie het verpakte gekoelde product van de naam van de patiënt en de datum waarop het product in de koelkast wordt gezet. Onze roomservicemedewerkers hebben etiketten beschikbaar.
      • Bij het open van het product moet ook de datum en tijdstip van openen worden vermeld. Het kan dan nog 24 uur in de koelkast worden bewaard. Na 24 uur zijn wij genoodzaakt, vanwege onze hygiënevoorschriften, het product weg te gooien.
      • Producten die niet zijn voorzien van naam en datum, worden bij een controle van de koelkast verwijderd.

    Niet gekoelde producten

    Verpakte, niet gekoelde producten, kunnen ongeopend bewaard blijven tot aan de uiterste houdbaarheidsdatum (THT) op de verpakking.

    Warme maaltijden

    • Het meenemen van een warme maaltijd of een warm gerecht raden wij af. Ook omdat het lastig is om het tijdens het transport tot het moment dat het wordt opgegeten op de vereiste temperatuur van minimaal 60°C te houden.
    • Voor het opwarmen van een gekoeld meegebrachte maaltijd of gerecht in de magnetron, kunt u de roomservice medewerker van de afdeling vragen.

Vragen?

Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij de roomservicemedewerker.