Menu
Behandelingen

Pijnbehandeling - epidurale injectie

De Epidurale ruimte bevindt zich in de rug en wordt begrensd door de wervels en het harde hersenvlies. Bij bepaalde rugklachten kan het nodig zijn in die ruimte medicijnen te spuiten, met als doel de pijnklachten te verminderen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 20

Hoe kom ik er?

Route 250
Lees voor

Wat is een epidurale injectie?

De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. Soms kunt u tijdens de behandeling op uw eigen bed blijven zitten. Meestal wordt u verzocht op een behandeltafel op uw buik te gaan liggen.De behandeling wordt uitgevoerd onder röntgendoorlichting. Afhankelijk van de klachten krijgt u de injectie laag in de rug of hoog in de rug of in de nek. Daar wordt de huid plaatselijk verdoofd. Dit geeft soms een licht branderig gevoel dat na korte tijd verdwijnt.

De arts brengt vervolgens een naald in. Hierbij kunt u een licht drukkend gevoel ervaren. Als de naald punt op de goede plaats staat worden de medicijnen ingespoten. De medicijnen die worden geïnjecteerd, bestaan uit een ontstekingsremmer en een verdoofmiddel. Soms is het nodig om er een middel aan toe te voegen dat de doorgankelijkheid van littekenweefsel beïnvloedt, bijvoorbeeld wanneer er een rugoperatie in het verleden is ondergaan en het littekenweefsel dat hierna is ontstaan mede van invloed is op de klachten. De behandeling duurt zo'n 15 minuten.

Nazorg

Na de behandeling wordt u naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis. Wanneer u thuis bent, let dan op de volgende zaken:

  • Door de verdovingsvloeistof kunt u tijdelijk last hebben van een verminderd gevoel of krachtsverlies in het been. Dit duurt maximaal enkele uren.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (gedurende één cyclus) wat ontregeld zijn, waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
  • Door gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers: een warm gevoel, transpireren (voornamelijk ’s nachts) en soms een rood gezicht.
  • Patiënten met diabetes merken soms door het gebruik van de ontstekingsremmer dat de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) wat verhoogd raakt na de behandeling. Dit kan door aanpassen van de insulinedosering / diabetesmedicatie worden opgevangen. Dit gebeurt in overleg met uw huisarts / diabetesconsulent. Veel diabetespatiënten kunnen ook goed zelf de medicatie aanpassen.

Downloads