Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Verwijzer > Nieuws > Wijziging rapportage antibiotica

Wijziging rapportage antibiotica

In verband met een wijziging in de antibiotica-resistentiebepaling en verdere conformatie aan de EUCAST interpretatie van antibiotica conform onze nationale richtlijnen, verandert er het volgende bij de rapportage van antibiotica bij (vooral) urinekweken:

Ten eerste komt de rapportage van Norfloxacin te vervallen.
Dit quinolon is inferieur aan Ciprofloxacin, vandaar dat wanneer voor bijv. een UWI een quinolon gewenst is, Ciprofloxacin het middel van eerste keuze is. Van Ciprofloxacin wordt voor de betreffende micro-organismen wel de gevoeligheid gerapporteerd op de uitslag. Omdat Ciprofloxacin een krachtiger middel is dan Norfloxacin, kan de gevoeligheid van Norfloxacin niet worden afgeleid van Ciprofloxacin. Andersom kan wel gesteld worden dat een isolaat dat resistent is voor Ciprofloxacin, ook resistent is voor Norfloxacin.

Ten tweede zijn de regels aangescherpt voor de rapportage van Nitrofurantoine.
In de huidige richtlijn wordt Nitrofurantoine alleen adequaat geacht voor een ongecompliceerde urineweginfectie met: E. coli, S. saprophyticus, E. faecalis, S. agalactiae (= groep B streptococ), A. urinae en A. sanguinicola. Daarom wordt Nitrofurantoine vanaf publicatie van dit nieuwsbericht alleen nog voor deze species gerapporteerd.

Dit laat onverlet dat Nitrofurantoine conform ons formularium (www.dz.swabid.nl) kan worden gebruikt als empirische behandeling voor een ongecompliceerde urineweginfectie.