Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NEUROLOGIE

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Verwijzer > Nieuws > Aandacht voor wegrakingen

Aandacht voor wegrakingen

​Patiënten met wegrakingen worden vanaf nu multidisciplinair gezien door cardiologen en neurologen. Het gaat daarbij niet om de patiënten bij wie bij voorbaat al gedacht wordt aan een cardiale of neurologische oorzaak voor de wegrakingen. Op basis van een ingevulde vragenlijst wordt beoordeeld of de patiënt door de neuroloog, de cardioloog of door beiden gezien moet worden.

Het gaat daarbij niet om de patiënten bij wie bij voorbaat al gedacht wordt aan een cardiale of neurologische oorzaak voor de wegrakingen. In die gevallen kan rechtstreeks  naar de betreffende poli worden verwezen. Het komt voor dat mensen die wegrakingen hebben, die weten dat er niets cardiaals of neurologisch aan de hand is. Maar wat is er dan wel? Bij deze patiëntencategorie kan vaak door uitspitten van de anamnese, soms ondersteund door bijvoorbeeld een kanteltafeltest, alsnog een verklaring worden gevonden voor de wegraking en/of valpartijen. Anderzijds zijn er patiënten die behoefte hebben aan uitleg over wat een vasovagale syncope is en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Ook zijn er mensen die vragen hebben over de gevolgen  voor autorijden en werk.

Doel van de “wegrakingenpoli”:
1. Het stellen van een diagnose en het geven van uitleg.
2. Onnodige (onderlinge) verwijzingen en aanvullend onderzoek voorkomen.

Werkwijze
Bij verwijzing naar de wegrakingenpoli krijgt de patiënt de afspraak thuisgestuurd samen met een vragenlijst, zodat de anamnese bij het polibezoek zo efficiënt mogelijk kan verlopen. Doel van de vragenlijst is dat de patiënt al tevoren heeft kunnen nadenken over wat belangrijk is om te vertellen. Het kan zijn dat patiënt vervolgens een afspraak krijgt bij de cardioloog of bij de neuroloog of,  indien aangewezen, bij beide specialismen. Behalve een ECG wordt aanvullend onderzoek alleen op indicatie gepland.