Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Verwijzer > Nieuws > Nieuwe rollen in het ziekenhuis

Nieuwe rollen in het ziekenhuis

De physician assistant en de verpleegkundig specialist zijn relatief nieuwe rollen binnen het ziekenhuis. In het Deventer Ziekenhuis werken er al een aantal. Wat doen ze nu precies? Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet?

Physician Assistant
De Physician Assistant (PA) heeft een zelfstandige bevoegdheid om medische taken over te nemen van de specialist. Hierbij kunt u denken aan het in kaart brengen van klachten (anamnese), het verrichten van lichamelijk onderzoek, het stellen van de diagnose en de behandeling van veel voorkomende ziekten. De PA is ook bevoegd om (operatieve) ingrepen te doen. U kunt de PA zowel op de polikliniek als op de afdeling in de functie van zaalarts tegen komen. Na een hogere beroepsopleiding (HBO) in de gezondheidszorg heeft een PA een brede medische masteropleiding gevolgd. Tijdens deze opleiding werkt hij/zij ook al bij de specialist.

Verpleegkundig Specialist
Verpleegkundig specialisten (VS) zijn van oorsprong ervaren verpleegkundigen die een masteropleiding tot verpleegkundig specialist hebben gevolgd. De VS schrijft bepaalde medische behandelingen voor en voert deze zelfstandig uit. Ook schrijft hij/zij medicijnen voor. De VS houdt spreekuur en inventariseert de klachten van de patiënt op medisch en verpleegkundig gebied zijn. Zij doet lichamelijk onderzoek, beoordeelt de uitslagen van onderzoeken, stelt diagnoses en maakt samen met de patiënt een behandelplan. De VS geeft voorlichting over de diagnose en het ziektebeeld, het behandelplan, medicijnen en het te verwachten ziekteverloop. Daarnaast ondersteunt en begeleidt de VS de patiënt en zijn naasten ten aanzien van eventuele psychosociale problemen die de aandoening en de zorgvraag met zich meebrengt.