Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Verwijzer > Nieuws > Logistiek monsters microbiologisch onderzoek

Logistiek monsters microbiologisch onderzoek

Hoe loopt de logistiek van monsters voor microbiologisch onderzoek?

Monsters voor microbiologisch onderzoek kunnen op werkdagen tijdens kantoortijden (tussen 8.00 – 17.00 uur) ingeleverd worden bij de prikpoli van het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL, route 40) in het Deventer Ziekenhuis of bij de prikposten tijdens de openingstijden van deze posten.

Op de website van het Deventer Ziekenhuis is informatie te vinden overde openingstijden van de diverse prikposten via de pagina’s van zowel het LMMI als die van het KCL.

Buiten kantoortijden, in het weekend en op feestdagen kunnen de monsters voor microbiologisch onderzoek afgegeven worden bij de huisartsenpost naast het Deventer Ziekenhuis.

Het is ook mogelijk om monsters via PostNL te versturen in de daarvoor bestemde verzendetuis. Deze methode verdient niet de voorkeur, omdat het monster dan onder ongecontroleerde condities wordt ingezonden en de duur van het transport een onzekere factor is. Om kwalitatief goed microbiologisch onderzoek te verrichten mag een monster voor reguliere kweken niet ouder zijn dan drie dagen (bij inzending van een monster van buiten het ziekenhuis). Indien een monster voor een weekend of voor een feestdag verstuurd wordt via de post, is er een verhoogd risico dat het monster bij ontvangst op het laboratorium te oud is om kwalitatief goed microbiologisch onderzoek uit te voeren. Monsters die te oud zijn voor het gevraagde onderzoek worden afgekeurd. De aanvraag wordt dan niet in behandeling genomen.

Monsters voor microbiologisch onderzoek worden doorgaans of dezelfde dag of anders de volgende dag in behandeling genomen, afhankelijk van moment waarop monster beschikbaar is op het microbiologisch laboratorium. Dit geldt ook voor monsters, die in het weekend of op een feestdag worden ingeleverd bij de huisartsenpost. Elk onderzoek heeft zijn eigen doorlooptijd. Een indicatie van de doorlooptijden is opgenomen op de website van het Deventer Ziekenhuis. Niet alle onderzoeken worden dagelijks uitgevoerd.