Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

NIEUWS

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Verwijzer > Nieuws > Hoge dosis biotine gebruik kan leiden tot ernstige interferentie

Hoge dosis biotine gebruik kan leiden tot ernstige interferentie

Hoge dosis biotine gebruik kan leiden tot ernstige interferentie.

Biotine (vitamine B8, vitamine H) is een vitamine die in eieren, lever, melk, noten en pinda’s zit. Biotine is wateroplosbaar; een overschot wordt renaal geklaard. De aanbevolen dagelijkse inname is gesteld op 40 microgram per dag (bron: voedingscentrum). In het alternatieve circuit wordt geclaimd dat biotine de haargroei stimuleert en bijdraagt aan het behoud van een goede huid. Gezien deze vermeende eigenschappen, zijn er preparaten beschikbaar met een dagelijkse inname van biotine >> 5 milligram (>>100x de dagelijks aanbevolen hoeveelheid).  Het reactieprincipe van een aantal van onze testen berust op biotine, waardoor er zowel sterk vals verhoogde als ook sterk vals verlaagde waarden gevonden kunnen worden bij personen die deze hoog geconcentreerde supplementen gebruiken. Daarbij kan gedacht worden aan interferentie van onze hormoonbepalingen, de hartmarkers troponine en proBNP en de tumormarkers.

Overdosis
Is in het lab dus een biochemische hyperthyreoidie zichtbaar bij een klinisch euthyreote patiënt, dan kan dit passen bij gebruik van een overgedoseerd biotine supplement. Bijzondere aandacht moet gevestigd worden op de troponine assay, die gevoelig is voor hoge concentraties biotine in het bloed en een vals verlaagde uitslag kan geven. Gebruikers van hoog gedoseerde biotinepreparaten adviseren we een pauze van inname van ten minste 24 uur, zodat biotine levels voldoende gedaald zijn. Bij nierfunctiestoornissen of excessief gebruik zal deze periode verlengd moeten worden. Het is niet mogelijk om de biotineconcentratie te bepalen.
Heeft u twijfels over een uitslag, neemt u dan contact op met een van de klinisch chemici. Wij kunnen nagaan of er bij uw resultaten sprake kan zijn van een interferentie met biotine en of dit past bij vals verhoogde of verlaagde waarden.