Menu

Triggerfinger onderzoek

Patiënten met een triggerfinger herstellen niet beter na én een corticosteroïd injectie én een operatie? Dat blijkt uit onderzoek van co-assistent Sacha van Miltenburg. Herstel duurt ook langer dan gedacht.

Injectie voorafgaand aan operatie nutteloos

Herstellen patiënten met een triggerfinger beter na én een corticosteroïd injectie én een operatie? Deze vraag ‘triggerde’ co-assistent Sacha van Miltenburg en deed er onderzoek naar. Conclusie: de aanname is onjuist. Een corticosteroïd injectie voorafgaand aan de operatie heeft geen zin.

Handchirurgie

Handchirurgie is één van de speerpunten van het Deventer Ziekenhuis. Zo werken er drie Europees gecertificeerde handchirurgen in ons ziekenhuis. Mooie voedingsbodem voor onderzoek derhalve. De triggerfinger is een veel voorbijkomende aandoening bij plastische chirurgie. Twee tot drie procent van de bevolking heeft ermee van doen. Dat percentage ligt nog wat hoger bij mensen die diabetes hebben of patiënten met een carpaal tunnel syndroom. Bij een triggerfinger loopt de pees niet soepel meer door de koker, waardoor de vinger ‘op slot’ gaat. De vinger ‘klikt’ vast en staat daardoor vaak scheef of in een hoek. Over de oorzaak van het ontstaan van een triggerfinger is nog veel onduidelijkheid. Er zijn twee methoden om een triggerfinger aan te pakken. De voor de patiënt minst belastende behandeling is een corticosteroïd injectie. In grofweg zestig procent van de gevallen is zo’n injectie afdoende en herstelt de functie van de vinger. Blijft de aandoening terugkomen is een operatie de oplossing. Die werkt erg goed. De slagingskans ligt tussen de 98 en 100 procent.

Aanname

Over de aanleiding van haar onderzoek zegt Sacha van Miltenburg, inmiddels in opleiding tot basisarts in het Isala in Zwolle: ‘De gedachte bij de handchirurgen was dat als patiënten vlak voor de operatie ook een corticosteroïd injectie kregen, het herstel sneller zou verlopen. Minder irritatie, minder pijnklachten. Ik ben gaan onderzoeken of dat echt zo is. Mijn onderzoek wijst uit: er is geen effect op een sneller herstel. Het heeft geen zin om een injectie met steroïden te geven als een operatie toch al is ingepland. Er is geen significante verbetering ten opzichte van functieherstel.’ Van Miltenburg concludeerde nog iets anders. ‘De relatief simpele operatie waarbij patiënten ‘bij’ zijn, is een minisnede die met twee hechtingen is dicht te maken. Patiënten denken daardoor dat ze heel snel weer aan het werk kunnen en de vinger weer maximaal kunnen belasten. Maar het heeft tijd nodig. Het advies is ook om twee weken echte rust te nemen. Het is dus belangrijk voor artsen om verwachtingen goed te matchen.’