Menu
Patiënt

Thuis monitoren zwangeren

Om een ongeboren kind dat bijvoorbeeld een groeiachterstand heeft goed te blijven monitoren, hoef je niet meer altijd naar het ziekenhuis. Door het toepassen van e-health technieken wordt voorkomen dat de vrouw dagelijks voor controle naar het ziekenhuis moet, of wordt opgenomen.

Controle in je eigen vertrouwde omgeving

Jaarlijks wordt bij enkele tientallen zwangere vrouwen in deze regio (bijvoorbeeld) een groeiachterstand van het kindje of het vroegtijdig breken van de vliezen vastgesteld. In beide gevallen is het dan belangrijk dat de conditie van het ongeboren kind in de gaten wordt gehouden. Dat gebeurt door het maken van een hartfilmpje. Voorheen moesten de vrouwen hiervoor naar het Deventer Ziekenhuis. Nu heeft het ziekenhuis drie koffers beschikbaar waarin een klein apparaat zit waarmee een hartfilmpje thuis kan worden gemaakt.

Op de eerste dag komt een medewerker van Mediq Thuiszorg langs om de zwangere vertrouwd te maken met de apparatuur. Daarna kan zij zelf iedere dag één ctg-filmpje van de baby maken. Die stuurt zij met de bijgeleverde tablet door naar het ziekenhuis, alwaar de gynaecoloog de beelden beoordeelt. Op termijn is het ook mogelijk de bloeddruk van de vrouw te meten. Door deze zorg thuis kan de zwangere vrouw langer in haar eigen omgeving verblijven en wordt een ziekenhuisopname of een dagelijkse gang naar het ziekenhuis voorkomen. De ervaring leert dat zwangeren dit toch het meest prettig vinden. De vrouw heeft op gezette tijden nog wel een controleafspraak met de gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis.