Menu
Patiënt

Overactieve blaas de baas

Met name veel vrouwen hebben last van een overactieve blaas of incontinentie en leggen zichzelf beperkingen op. De afdeling Urologie van het Deventer Ziekenhuis biedt met de relatief nieuwe PTNS-behandeling een oplossing.

'Ach het zijn maar een paar druppels'

De cijfers zijn best heftig. Zo’n vijftig procent van de volwassen vrouwen heeft last van ongewenst urineverlies, 25 % daarvan heeft hinderlijk last. Een op de vier! En per jaar wordt in Nederland 150 miljoen euro gespendeerd aan incontinentiemateriaal. Een overactieve blaas komt voor bij twaalf procent van de bevolking. Zij hebben een plots opkomende drang om te plassen waarbij ze snel een wc moeten bezoeken. Gynaecoloog Annemarie Weis van het Deventer Ziekenhuis: ‘Maar het is altijd nog een taboeonderwerp waarover mensen liever niet praten. Terwijl we heel veel problemen kunnen oplossen. Ik denk echt dat 90- 95 procent van de klachten te verhelpen is.’ Uroloog Gretha van der Meer van het Deventer Ziekenhuis voegt daar aan toe: ‘Met name vrouwen bagatelliseren het ook vaak. “Ach, het zijn maar een paar druppels”.’ Naast het taboe rond het onderwerp hebben mensen soms ook angst voor wat hen te wachten staat qua behandeling. Gretha: ‘Jammer, want het hoeft geen probleem te zijn, er zijn zelden operaties nodig en behandelingen zijn pijnloos.’ Doordat mensen steeds ouder worden, komen er ook in die leeftijdscategorie steeds meer mensen die last hebben van een overactieve blaas cq. incontinentie. In verzorgingshuizen heeft zestig procent van de mensen er op één of andere manier problemen mee.

Drie methoden

Aandrang; een over actieve blaas; incontinentie… Het kan met medicijnen bestreden worden, maar ook met een bekkenbodemtherapie. Bij dat laatste leren patiënten betere controle over hun spieren krijgen waardoor problemen verdwijnen. Relatief nieuw is de zogenaamde PTNS-behandeling die de urologen van het Deventer Ziekenhuis aanbieden. De onderbeenzenuw wordt gestimuleerd door kleine elektrische stroomstootjes. Klinkt gek, maar er gaat een piepklein naaldje in de huid bij de enkel, waardoor via het ruggenmerg prikkels naar de blaas worden gestuurd. De patiënt voelt dat in eerste instantie aan prikkelingen onder de voet door een aangebrachte elektrode en juist niet in de blaas. Het prikkelen van de onderbeenzenuw zorgt er wel voor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en de normale functie herstelt. Een therapie die niet bij iedereen werkt, maar bij wie het wel aanslaat ervaart vaak een verbetering van zestig tot zeventig procent, waardoor de kwaliteit van leven sterk verbetert. Onder meer omdat de nachtrust veel minder wordt verstoord en mensen zich meer ontspannen voelen. PTNS is een eenvoudige behandeling zonder bijwerkingen en is pijnvrij. Een PTNS-behandelingscyclus bestaat in de regel uit twaalf behandelingen die elk dertig minuten duurt.

Multidisciplinair

Vaak zijn klachten rond een overactieve blaas direct aanwijsbaar en is duidelijk waar het probleem zit. Soms is het ook een veel complexer vraagstuk. Dan kiest het Deventer Ziekenhuis voor een multidisciplinaire aanpak. Annemarie Weis: ‘We kijken dan holistisch naar een patiënt. Bij zo’n overleg kunnen gynaecologen, urologen en psychologen zitten maar ook een afdeling als maag-darm-lever. We kijken breed naar een patiënt. Mooie daarvan is dat artsen ook weer veel van elkaar leren in zo’n overleg.’ Gretha van der Meer: ‘Vaak begint het probleem met een paar druppels, maar we kennen ook genoeg patiënten die op een gegeven moment de deur niet meer uitdurven.’ Haar advies: stap over het taboe heen, kom naar het Deventer Ziekenhuis en verbeter de kwaliteit van leven.