Menu
Onderzoeken

Vruchtbaarheidsonderzoek

Voor het opsporen van de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid, is het mogelijk om verschillende onderzoeken te ondergaan. Deze onderzoeken verschillen voor vrouw en man.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat gebeurt er bij een vruchtbaarheidsonderzoek?

Een vruchtbaarheidsonderzoek verschilt voor mannen en vrouwen. We leggen uit wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Lichamelijk onderzoek

Vrouw

Tijdens het eerste polikliniekbezoek doet de arts een lichamelijk onderzoek. Bij inwendig onderzoek zijn er afwijkingen aan baarmoeder of eierstokken te voelen. Meestal maakt uw arts ook nog een uitstrijkje. Na afloop van het eerste bezoek vindt bloedonderzoek plaats.

Man

Als het zaadonderzoek daar aanleiding toegeeft, doet de arts lichamelijk onderzoek bij u.

Eisprongonderzoek bij de vrouw

Na het 1e bezoek aan de polikliniek zijn er verschillende mogelijkheden om vast te stellen of de eierstokken ook daadwerkelijk eicellen afgeven. Dit onderzoek is uiteraard alleen bestemd voor de vrouw. Het houdt in:

 • Bijhouden temperatuur
  Elke ochtend op ongeveer dezelfde tijd neemt u de temperatuur op met een koortsthermometer. De uitslag noteert u op de BTC-kaart. Wanneer de punten op deze kaart met elkaar verbonden zijn, ontstaat er een lijn, de zogenaamde curve (BTC). Het patroon van deze lijn geeft uw arts informatie over de eisprong.
 • Echoscopie
  Met geluidsgolven kunnen afbeeldingen worden gemaakt van de baarmoeder en eierstokken. De groei van de eiblazen (follikels) in de eierstokken is met echoscopie goed te volgen. Het is dan ook mogelijk vrij nauwkeurig het moment van eisprong te voorspellen. Echoscopisch onderzoek vindt plaats op de polikliniek.
 • Urineonderzoek
  Voorspellen op welke dag de eisprong is, kan door elke dag de urine te onderzoeken op aanwezigheid van een hormoon dat de eisprong stimuleert. Het onderzoek kunt u zelf uitvoeren. Alhoewel het testmateriaal te koop is bij apotheker en drogist is het niet aan te raden de test op eigen initiatief te doen. De tests zijn nogal duur en uw verzekeraar vergoedt ze in het algemeen niet.
 • Bloedonderzoek
  Op cyclusdag 3 wordt er bloed geprikt in verband met hormoononderzoek. Een week na de verwachte eisprong zal het hormoon progesteron worden bepaald. Hiermee kan een eventuele eisprong worden vastgesteld.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de verschillende onderzoeken? Via onderstaande links leest u meer over sommige onderzoeken.

Zaadonderzoek

Voor zaadonderzoek levert de man zaad in. De polikliniekassistente regelt voor u een afspraak met het fertiliteitslaboratorium. Het is van belang dat u tussen 2 en 7 dagen (bij voorkeur 3 dagen) voor het onderzoek geen zaadlozing, seksuele gemeenschap hebt gehad. Het zaad vangt u op in een potje dat u op de polikliniek krijgt.

Meer informatie

Test na geslachtsgemeenschap

Op het moment dat bij echoscopisch onderzoek wordt vastgesteld dat er een eiblaasje minimaal de grootte van 17mm. heeft bereikt, ondergaat de vrouw de test na de samenleving. Om een bevruchting tot stand te brengen, is het noodzakelijk dat de zaadcellen binnendringen in het slijm van de baarmoederhals. Uw arts of verpleegkundige kan dit controleren door na de seksuele gemeenschap een beetje slijm uit de baarmoederhals weg te halen en dit onder een microscoop te laten onderzoeken op het fertiliteitslaboratorium.

Er wordt gekeken naar de voortbeweging en overleving van de zaadcellen in het baarmoederhalsslijm. De test moet altijd in de vruchtbare periode en na seksuele gemeenschap gebeuren. Een juiste timing van deze test is van essentieel belang voor een juiste uitslag. Bij een positieve test is de kwaliteit van het slijm goed en zijn er genoeg zaadcellen die voldoende krachtig vooruit bewegen. Als de test negatief is, kan het nodig zijn de test enkele dagen later te herhalen.

Baarmoederfoto

Een foto van de baarmoeder en eileiders laat zien of de eileiders open zijn. Het onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer een half uur. Voor dit onderzoek zult u pijnstilling krijgen in de vorm van tabletten.

Kijkoperatie

Een kijkoperatie vindt meestal pas een half jaar na het maken van een baarmoederfoto plaats. Een kijkoperatie is vaak het laatste onderzoek. Voor de kijkoperatie is een korte opname van 1 dag nodig. ’s Morgens komt u op de afdeling Dagbehandeling en in de loop van de middag kunt u weer naar huis.

De kijkoperatie gebeurt onder algehele verdoving. Om de baarmoeder, eileiders en eierstokken te kunnen zien spuit de arts door een holle naald koolzuurgas in uw buikholte. In de onderrand van de navel maakt de arts een klein sneetje en brengt hierdoor de kijkbuis (laparoscoop) naar binnen.

Net boven het schaamhaar komt een 2e sneetje om een staafje in te kunnen brengen. Hiermee kan de arts de inwendige organen optillen om ze aan alle kanten te bekijken. Hierna volgt de onderzoek van de eileiders. Via de schede en de baarmoederhals spuit de arts blauwe kleurstof in de baarmoeder. Wanneer de eileiders open zijn, zal de blauwe kleurstof in de buikholte komen. Dit is goed te zien door de kijkbuis.

Meer informatie

Nazorg en begeleiding

Bij een vruchtbaarheidsonderzoek is een gynaecoloog uw hoofdbehandelaar. Toch spelen ook andere specialisten en zorgverleners een belangrijke rol in uw onderzoeksproces. De Verpleegkundige Voortplantingsgeneeskunde (VPG) bijvoorbeeld, die de gynaecoloog ondersteunt en voorlichting en instructies geeft.

Het vruchtbaarheidsonderzoek brengt echter vaak spanning en onzekerheid met zich mee. Ook kan het onderzoek belastend zijn voor uw (seksuele) relatie: verplicht vrijen op ongewone tijdstippen kan de spontaniteit van uw relatie beïnvloeden. U zult vaak (vooral de vrouwelijke partner) naar het ziekenhuis moeten komen op de meest uiteenlopende tijdstippen. Het kan heel goed zijn dat u uw werkgever dit niet wilt meedelen. U kunt dan geen vrij krijgen en zult vakantiedagen moeten opnemen. Wilt u extra steun tijdens dit proces? Dan kunt u terecht bij onze afdeling Medisch Maatschappelijk werk.