Menu
Onderzoeken

Post Coitum Test bij vruchtbaarheidsonderzoek

Om een bevruchting tot stand te brengen, moeten zaadcellen binnendringen in het slijm van de baarmoederhals. Tijdens een Post Coïtum Test controleert uw arts of verpleegkundige na de seksuele gemeenschap een beetje slijm uit de baarmoederhals en laat dit onderzoeken bij het fertiliteitslaboratorium. Er wordt gekeken naar de voortbeweging en overleving van de zaadcellen in het baarmoederhalsslijm.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 091

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat gebeurt er bij een Post Coïtum Test?

Een Post Coïtum Test bestaat eigenlijk uit twee delen: de voorbereiding thuis en de slijmafname in het ziekenhuis. We zullen beide delen nader toelichten.

Voorbereiding thuis

  • Net zoals bij het zaadonderzoek is het ook nu weer goed wanneer de man 2 tot 7 dagen (bij voorkeur 3 dagen) vóór het onderzoek geen zaadlozing heeft.
  • De avond vóór het onderzoek dient er seksuele gemeenschap te zijn geweest.

Afname cervixslijm

Op de ochtend van het onderzoek meldt de vrouw zich op de polikliniek Gynaecologie (route 125) op het afgesproken tijdstip. Er wordt wat slijm van de baarmoederhals door middel van een klein spuitje weggezogen. Direct hierna kunt u het spuitje cervixslijm afgeven bij het fertiliteitslaboratorium (route 125). Het fertiliteitslaboratorium is te bereiken op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, tel. (0570) 53 50 91. Bij een positieve test is de kwaliteit van het slijm goed en zijn er genoeg zaadcellen die voldoende krachtig vooruit bewegen. Als de test negatief is, kan het nodig zijn de test enkele dagen later te herhalen. Soms lukt het door de spanning of andere omstandigheden niet om op het afgesproken tijdstip seksuele gemeenschap te hebben; bespreek dit met de arts of verpleegkundige die het onderzoek uitvoert.

De uitslag

Uw behandelend arts zal de uitslag van het onderzoek met u bespreken.

Downloads

Wilt u zich verder verdiepen in de PCT en wat u kunt verwachten? Dan kunt u hieronder de folder downloaden.