Menu
Onderzoeken

Echografie van de prostaat

De prostaat kan worden onderzocht met echografie. Dit is een onderzoek met geluidsgolven waarvan de frequentie zo hoog is dat u het geluid niet kunt horen. Het onderzoek helpt bij het stellen van de juiste diagnose. Het is een inwendig onderzoek, dat via de anus wordt uitgevoerd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij een echografie van de prostaat?

U neemt plaats op de onderzoekstafel, waarbij u op uw linkerzij ligt.. De arts brengt de echosonde (kunststof buisje) enkele centimeters via uw anus in de endeldarm. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een beeldscherm. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken.

Biopsie

Bij een biopsie worden er stukjes weefsel uit de prostaat gehaald met een holle naald. De arts brengt de naald via de echosonde, voorbij de anus, in de prostaat. Allereerst krijgt u 2 verdovingsprikjes. Vervolgens worden de biopten genomen. Het aantal biopten is afhankelijk van de grootte van de prostaat en of er afwijkingen zichtbaar zijn bij het echo-onderzoek of op een eventueel tevoren verrichtte MRI van de prostaat. De weefselstukjes worden opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Risico's en bijwerkingen

De echografie is niet pijnlijk. Na het nemen van biopten uit de prostaat, kan er wat bloed in uw urine of ontlasting zitten in de dagen na het onderzoek. Ook kan er bloed in het sperma zitten.

De uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u direct te horen. Als er ook een biopsie is verricht, duurt het ongeveer 1 week voordat het microscopisch onderzoek van het weefsel bekend is. U krijgt dan voor de uitslag een nieuwe afspraak van de secretaresse mee.

Nazorg

De aanwezigheid van bloed in urine, ontlasting of sperma kan ongeveer 6 weken duren. Het advies is om dan extra te drinken. Wanneer helder rood bloedverlies in de urine langer dan 3 dagen bij elke plas blijft of wanneer u koorts boven 38,5 °C ontwikkelt, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de echografie van de prostaat? Download de folder hieronder.