Menu
Onderzoeken

Allergietest met plakproeven

Met een allergietest met plakproeven is het mogelijk om na te gaan of u allergisch bent voor stoffen waarmee u in contact komt (contactallergie). ​Op deze manier kan de oorzaak van eczeem worden opgespoord.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Wat gebeurt er bij een allergietest met plakproeven?

Met plakproeven is het mogelijk om na te gaan of u allergisch bent voor stoffen waarmee u in contact komt (contactallergie). ​Op deze manier kan de oorzaak van eczeem worden opgespoord. ​Bij alle patiënten wordt de Europese standaardreeks getest. Deze reeks bevat de meest voorkomende stoffen die in Europa allergie veroorzaken, onder andere metalen, rubberchemicaliën, bestanddelen uit de cosmetica en toiletartikelen, planten, geneesmiddelen en lijmsoorten.

Het onderzoek is verdeeld over 4 dagen (maandag t/m donderdag).

  • Op maandag begint het onderzoek en plakt de assistente de stoffen waarvoor u allergisch kunt zijn met pleisters op uw rug. Duur: 10-30 minuten. Deze pleisters blijven 2 dagen zitten.
  • Op woensdag verwijdert zij de pleisters om eventuele reacties te bekijken. Met een kleurstof geeft zij aan waar de stroken pleister hebben gezeten. Duur: 5-15 minuten.
  • Op donderdag beoordeelt de assistente of arts de testresultaten opnieuw en bespreekt deze met u. Duur: 30-45 minuten. Soms volgt een aparte afspraak met uw arts voor bespreking van de testresultaten.

Risico's en bijwerkingen

De test is veilig, ernstige bijwerkingen treden zelden op. Wel kunt u jeuk voelen, met name wanneer er positieve reacties zijn (kleine blaren). In het testgebied dient u niet te krabben, dat beïnvloedt de test. Tijdens zwangerschap of wanneer men zwanger kan worden, wordt de test niet uitgevoerd.

Downloads

Wilt u meer weten over de voorbereiding en adviezen tijdens de allergietest met plakproeven? Download de folder voor alle informatie.