Menu
Patiënt

Gevarieerd eten


Soms is het nodig om de structuur van de voeding aan te passen. Voeding consequent moeten aanpassen heeft consequenties voor voedselkeuze en bereiding. Om u daarbij te helpen is de website www.moeilijkslikken.nl beschikbaar. Hier staan onder andere kookboeken en folders voor mensen met slikproblemen.

Dikte en structuur van eten en drinken

De logopedist kijkt met u welke voeding u veilig kunt slikken; de diëtist houdt in de gaten of u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zowel de logopedist als de diëtist denken ook met u mee hoe u met smaak en plezier kunt blijven eten en drinken.

​Probleem ​-> Makkelijker​ -> ​ Vermijden​

​Moeite met kauwen ​ -> ​Zachte en gemalen voeding ->​​ ​Hard en taai voedsel: vlees, korst e.d.

​Moeite met manipuleren van voedsel in de mond ​​ ​-> Zachte voeding ->​ ​Hard, korrelig of kruimelig voedsel; dun vloeibaar

​Te weinig speeksel ​ ​-> Zachte en vloeibare voeding; meer vocht -> Droog voedsel

​Snel verslikken in vocht ​ ​-> Dikvloeibare dranken ->​ ​Dunvloeibare dranken

​Moeite met doorslikken ​ ​-> Vloeibare en zachte voeding ->​ ​Taai en hard voedsel

Daarnaast is begeleiding door een logopedist én diëtist zinvol.

TIP

Met een staafmixer of keukenmachine kunt u voeding glad en smeuïg maken. Voeding kunt u verdikken met bijvoorbeeld banaan. Ook is er verdikkingsmiddel te koop waarmee u eten en drinken steviger kunt maken. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Uit eten met slikproblemen

Bij slikproblemen kunt u (tijdelijk) niet alles veilig eten en drinken. U moet rekening houden met de dikte en de structuur (de consistenties) van het eten en drinken. De volgende tips kunnen u helpen om ook buitenshuis te kunnen blijven eten en drinken.

Bereid een familiebezoek of horecabezoek goed voor:

  • Bedenk vóóraf aan een café of restaurantbezoek welke eten u veilig kunt slikken.
  • Neem altijd zelf een kleine lepel, een rietje en/of uw eigen beker mee.
  • Vraag in een restaurant of sauzen apart geserveerd kunnen worden.
  • ga op een rustige plaats in het restaurant zitten of vraag hierom.
  • Neem eventueel eigen voeding mee en geef aan dat dit nodig is om u niet te verslikken.