Menu
Behandelingen

Voorbereiding operatieve ingreep aan de hand

Wanneer u een handoperatie moet ondergaan, is het verstandig om u goed voor te bereiden. We leggen u uit welke voorbereidingen u kunt treffen om de operatie zo goed en prettig mogelijk te laten verlopen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77

Hoe kunt u zich voorbereiden op een operatieve ingreep aan de hand?

Bij de voorbereidingen op een operatieve ingreep kunnen verschillende zaken belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik, de vergoedingen en wat u wel en niet mee kunt nemen.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of aspirine? Zegt u dit dan tegen de chirurg. Met dergelijke medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. Uw chirurg geeft u hierover instructies. Meld ook eventuele overgevoeligheden voor jodium en/of pleisters.

Vergoeding handtherapie

Na de ingreep wordt u gezien door een handtherapeut om de functie van uw hand of vingers te bevorderen. Handtherapie wordt verricht door een fysiotherapeut of ergotherapeut. Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt hangt af van uw zorgverzekeraar. Raadpleeg voor de operatie uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Thuis

Verwijder alle sieraden en/ of ringen voordat u naar het ziekenhuis gaat.
In verband met het dichtbranden van de bloedvaatjes ter plaatse, dienen eventuele piercings verwijderd te worden over het hele lichaam.
Het is niet verstandig om na de operatie zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Zorg dat iemand u na de ingreep naar huis brengt.

De operatie

Een handoperatie kan op drie manieren worden uitgevoerd. U hoort van uw behandelend arts welke voor u het meest geschikt is:

  • Poliklinisch: door een (plastisch) chirurg op de afdeling Plastische Chirurgie of Heelkunde
  • In dagbehandeling: op de afdeling dagbehandeling
  • Met overnachting: u hoort op welke afdeling u zich moet melden.

Aandoeningen

Downloads