Menu
Behandelingen

Voorbereiding operatie Plastische chirurgie

Wanneer u of een naaste binnenkort een operatie op onze afdeling Plastische Chirurgie moet ondergaan, kunt u met veel vragen zitten. Uw behandelend arts zal u veel vertellen, maar we leggen u hier kort uit wat u kunt verwachten en hoe u zich het beste voorbereid op een operatie.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 25

Hoe kom ik er?

Route 75

Hoe kunt u zich voorbereiden op een operatie bij Plastische Chirurgie?

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat de huid glad en schoon is. Daarom scheert de verpleegkundige het operatiegebied indien nodig. Tijdens de operatie mag u geen gebitsprothese en/of contactlenzen in hebben. Eventueel nagellak en make-up moeten voor de operatie zijn verwijderd. Ook sieraden mogen niet om; deze kunt u beter thuislaten.

Op de dag van operatie geeft de verpleegkundige u een injectie om trombose te voorkomen. Na de operatie, gedurende een opname, krijgt u deze injecties iedere dag totdat u weer rondloopt.

Verdoving

De afdeling geeft u telefonisch de dag voor de operatie of op vrijdag als de operatie op een maandag uitgevoerd wordt, de tijd door waarop de operatie gepland staat. Houd rekening met tussenkomst van spoedoperaties of operaties die uitvallen. Hierdoor kan de tijd van uw ingreep wijzigen. De verpleegkundige geeft u dit door. Afhankelijk van de verdovingsvorm mag u vanaf 24.00 uur s'nachts op de dag van operatie niet meer eten en drinken. Een lege maag voorkomt overgeven en verslikken als u narcose krijgt toegediend. Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, krijgt u een operatiejas aan. Ter voorbereiding op de verdoving geeft de verpleegkundige u soms een tablet met een kalmerende werking. Hier kunt u een slaperig gevoel en een droge mond van krijgen.

Risico's en bijwerkingen

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Die kunnen in ernst verschillen. Zij kunnen klein en hinderlijk zijn zoals een ontsteking van een ader waar een infuus in zit of een geringe bloeduitstorting. Ook wondinfecties, trombose en bloedingen kunnen voorkomen, maar zijn gelukkig zeldzaam. Daarnaast zijn er meer specifiek operatiegebonden complicaties mogelijk. Hierover heeft uw behandelende arts u op de polikliniek ingelicht.

Nazorg

Doorgaans is het in uw belang om zo snel mogelijk weer in beweging te komen om zodoende doorliggen en trombose te voorkomen. Overleg met uw arts of u na de opname in het ziekenhuis hulp nodig heeft. U kunt dit eventueel voor uw opname al regelen via de Thuiszorg in uw woonomgeving. In andere situaties kunt u tijdens de opname eventueel noodzakelijke hulp bespreken met de verpleegkundige.

Downloads