Menu
Behandelingen

(Verplichte) sportkeuring

Zoals ook een auto elk jaar gekeurd moet worden, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten met sporten. Een sportkeuring door een sportarts bij een sportmedisch adviescentrum is een goede optie. Soms zijn de sportkeuringen uit eigen beweging van de sporter, voor bepaalde sporten (of niveaus van sport) is de sportkeuring verplicht. Bij een dergelijke keuring brengt een sportarts jouw gezondheid en belastbaarheid in kaart.

Afdeling(en)

Lees voor

Sportkeuring is een sportmedisch onderzoek

Vroeger was een sportkeuring een stuk eenvoudiger en minder diepgaand dan nu. Tegenwoordig is de sportkeuring uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Een dergelijk onderzoek is bedoeld om tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening te komen. Ook krijg je goed inzicht in je eigen conditie en wordt een passend en gericht trainingsadvies gegeven. De term sportkeuring wordt alleen nog gebruikt bij sporten waarvoor het ondergaan van een sportmedisch onderzoek verplicht is, voordat je zelf de sport mag beoefenen. Bijvoorbeeld een autosportkeuring of een sportkeuring om zelf te mogen zweefvliegen.

Voor wie is een sportkeuring?

Een sportkeuring wordt geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten. Een sportmedisch onderzoek is er in verschillende varianten. Je kunt het onderzoek zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts. Iedereen kan sportmedisch onderzoek laten verrichten.

Is een sportkeuring verplicht?

Er zijn enkele sporten en opleidingen die een sportkeuring verplicht stellen voordat kan worden deelgenomen of aan de opleiding kan worden begonnen.

Welke sportkeuringen zijn er in het Deventer Ziekenhuis?

Voor de volgende verplichte keuringen kun je terecht bij Sportgeneeskunde in het Deventer Ziekenhuis:

  • verplichte keuring diverse, uiteenlopende sporten;
  • verplichte keuring sportopleidingen (ALO en CIOS, ROC Sport & Bewegen);
  • verplichte keuring opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa);
  • verplichte medische keuring dansopleidingen (Artez)
Meer informatie