Menu
Behandelingen

Sportmedisch onderzoek

Een sportmedisch onderzoek – ook wel sportkeuring genoemd – is er in verschillende varianten. Je kunt het onderzoek zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts inclusief ECG (hartfilmpje). Iedereen kan sportmedisch onderzoek laten verrichten. Lees verder voor meer informatie of maak direct een afspraak.

Lees voor

Vragenlijst vooraf

Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd. Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe je de sport beoefent en om welke sporten gaat het? Hoe lang sport je al? Op welk niveau wordt er gesport? Worden er wedstrijden gereden, zware toertochten of wil je gewoon fit blijven? Hoeveel uur per week besteed je aan sport en hoe ziet het weekprogramma er uit?

Welk sportmedisch onderzoek past bij mij?

Om te bepalen welk sportmedisch onderzoek voor jou het beste is op dit moment, bekijk je hieronder in welke categorie je valt:

  • ben je onder de 35 jaar dan kan je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest);
  • ben je boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest (fietstest) aangeraden;
  • ben je een sporter die wil weten waar het omslagpunt ligt dan kan je kiezen voor een onderzoek met ademgasanalyse.

Ademgasanalyse

Tijdens de maximale inspanningstest wordt ademgasanalyse uitgevoerd. Deze test is optioneel en niet standaard. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondmasker voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. De intensiteit wordt steeds verhoogd onder continue ECG-controle. Met deze gegevens kan heel nauwkeurig de anaerobe drempel (het omslagpunt) worden bepaald, de VO2max en de trainingszones. Zo wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt – afhankelijk van het type onderzoek – een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.

Vergoeding

Indien u gebruikt maakt van de faciliteiten van het Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), binnen het Deventer Ziekenhuis, dient u er rekening mee te houden dat de kosten via SMCP gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Controleer voorafgaand aan uw bezoek of uw zorgverzekeraar een contract heeft met SMCP. Klik hier voor de tarieven en kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en keuringen. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken.

Meer informatie