Menu
Behandelingen

Spataderen - wegspuiten met schuim (foamen)

Om spataderen te verwijderen kunt u gebruik maken van schuim. Deze behandeling (foamen) zorgt ervoor dat de vaatwanden van de ader verkleven, waardoor de spatader niet meer wordt gebruikt.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 65

Hoe kom ik er?

Route 85 of Route 77
Lees voor

Wat is het wegspuiten van spataderen met schuim?

Bij de behandeling wordt een Duplex apparaat gebruikt. Hiermee kunnen de wat dieper gelegen aders in beeld worden gebracht. De arts spuit het schuim (foam) in de spatader. Dat verkleeft de vaatwanden zodat de spatader niet meer werkt. De andere aderen in uw been nemen de functie van de ingespoten aderen over. Om het schuim goed zijn werk te laten doen, is druk op de behandelde plaatsen belangrijk. U krijgt daarom een stevige zwachtel om uw been. De behandeling is gevoelig, maar niet pijnlijk. De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal aderen, 15 minuten.

Na het inspuiten moet u ± 20 minuten lopen om het schuim goed te verdelen. Als u last krijgt van hevige jeuk over het gehele lichaam, meld dit dan bij de medewerker van de polikliniek. Deze bijwerking komt zelden voor. U mag zelf autorijden, maar het is beter dat iemand anders dat voor u doet. Als de reisafstand langer is dan 30 minuten, stop dan ieder half uur en loop een rondje.

Risico's en bijwerkingen

  • Wanneer tijdens het inspuiten vloeistof buiten de ader terechtkomt, kan er een pijnlijke plek ontstaan. Die verdwijnt na enige tijd.
  • Door de injecties kunt u een prikkelend of jeukend gevoel krijgen.
  • Injecties rondom de knie kunnen roodheid veroorzaken boven het verband.
  • Ook kunt u 's avonds last krijgen van hoofdpijn, koorts of rillerigheid. Neem gerust een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol; maximaal 4 x 2 tabletten van 500 mg per dag.
  • Allergische reacties, uitslag en trombose zijn zeldzaam.

Neem contact op met het ziekenhuis bij:

  • toenemende pijnklachten;
  • een te strakke zwachtel;
  • verkleuringen van been of voet.

Aandoeningen

Downloads