Menu
Behandelingen

Nabehandeling met mitomycine

Mitomycine is een vorm van chemotherapie die door middel van een blaasspoeling via een katheter wordt ingebracht in de blaas. De chemotherapie blokkeert de celgroei. Daardoor kunnen de kwaadaardige cellen zich niet meer vermenigvuldigen. Het verlaagt de kans dat de tumor terugkeert.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat is nabehandeling met mitomycine?

Mitomycine spoeling kan direct na een blaasoperatie ( Trans Urethrale Resectie van een tumor, TURT) gegeven worden, of als onderhoudstherapie. In het laatste geval wordt er eerst 4 weken achtereen een wekelijkse spoeling gegeven en vervolgens 1 spoeling per maand gedurende 5 maanden.

Na een blaasoperatie

U heeft een blaastumorresectie ondergaan in verband met een blaastumor. Een blaastumor wordt verwijderd met een Trans Urethrale Resectie van een Tumor (TURT). Trans Urethraal betekent dat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen: weg halen.

Mitomycine spoeling wordt meestal op de dag van de ingreep of de dag erna gegeven door de verpleegkundige van de afdeling. Als de spoeling helder van kleur is en de ruggenprik is uitgewerkt, kan de mitomycine spoeling worden gegeven. De mitomycine spoeling wordt via de blaaskatheter ingebracht en dient het liefst 2 uur, minimaal 1 uur te blijven zitten. Het advies is om vlak voor en tijdens de spoeling zo min mogelijk te drinken, zodat de blaas niet te vol raakt. U wordt verzocht te bewegen, zodat de mitomycine spoeling overal in de blaas komt. Het kan voorkomen dat de spoeling de blaaswand irriteert en dit kan gevoelig zijn. U kunt hiervoor pijnstilling vragen.

Na 2 uur wordt de mitomycine spoeling weer uit de blaas gehaald en spoeling met een zoutoplossing weer hervat. In sommige gevallen kan na het inbrengen van de chemospoeling de katheter meteen worden verwijderd. U kunt dan na 1-2 uur de blaas leeg plassen op het toilet. De verpleegkundige zal nadien controleren of de blaas voldoende leeg is.

Als onderhoudsbehandeling

Er is bij u blaaskanker vastgesteld. Om het risico dat de kanker terugkeert te verkleinen, heeft uw arts in overleg met u besloten om onderhoudsbehandeling met mitomycine te gaan geven. Dit betekent dat u 4 weken achtereen 1x per week een spoeling krijgt, gevolgd door maandelijkse spoelingen gedurende 5 maanden. In totaal duurt de behandeling dus 6 maanden. Tussentijds zal er, in overleg met uw uroloog, nog een onderzoek van de blaas plaats vinden (cystoscopie). De afspraken voor de spoelingen en het blaasonderzoek verlopen via de polikliniek urologie.

Wanneer u mitomycine spoeling als onderhoudsbehandeling krijgt, komt u op de dagbehandeling. Voorafgaand aan elke spoeling zal de verpleegkundige informeren of er klachten zijn en zo nodig wordt de urine gecontroleerd op infectie.

Op de afdeling krijgt u een eenmalige katheter ingebracht via de plasbuis, waardoor de blaas eerst wordt geleegd en vervolgens de mitomycine spoeling wordt toegediend. Na het inbrengen van de mitomycine spoeling wordt de katheter verwijderd. U dient de mitomycine spoeling 2 uur op te houden. U wordt verzocht te bewegen, zodat de mitomycine spoeling overal in de blaas komt.

Na 2 uur mag u de mitomycine spoeling zittend uitplassen op het toilet. Toilet 2 keer doorspoelen met gesloten deksel. Na het uitplassen mag u weer naar huis.
Wanneer de spoeling de eerste keer goed is verlopen, mag u de volgende keren de mitomycine spoeling, na 2 uur, thuis uit plassen.

Nazorg

Na de spoeling is de urine 48 uur besmet. Dit betekent dat er extra hygiëne maatregelen nodig zijn. Na het plassen moet u het toilet met gesloten deksel 2 x doorspoelen. Na het plassen dient u uw handen goed te wassen

  • Urine is 48 uur besmet.
  • U kunt uw toilet dagelijks reinigen met pH neutrale zeep.
  • Seksueel contact mag na 2 weken.
  • Uw urine kan tot 6 weken iets bloed bevatten.
  • Drink dagelijks minimaal 2 liter.
  • Drink geen alcohol in verband met bloedverdunnende werking.

Aandoeningen

Downloads