Menu
Behandelingen

Middenrifbreuk operatie

Als de opening tussen borst- en buikholte wat wijder is dan normaal wordt dat een middenrifbreuk genoemd. Komt u binnenkort naar ons ziekenhuis voor een middenrifbreuk operatie? Hier leest u meer informatie over deze ingreep en het herstel.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat een middenrifbreuk operatie?

De verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling. Op de operatiekamer wordt u onder narcose gebracht zoals de anesthesist met u heeft besproken tijdens de pre-operatieve screening.

Bij een klassieke operatie maakt de specialist een snee in de buik. Bij een kijkoperatie maakt de specialist 5 kleine gaatjes in de buikwand en wordt er CO2-gas ingeblazen. Dit gas is onschadelijk en wordt door uw lichaam weer uitgescheiden. Het zorgt ervoor dat uw buikwand van de organen wordt gescheiden. Zo heeft de specialist voldoende ruimte en zicht om de operatie uit te voeren. Door de gaatjes brengt de specialist verschillende instrumenten naar binnen en een camera om de operatie uit te voeren. Op een beeldscherm kan de specialist zijn eigen handelingen volgen.

Tijdens de operatie wordt het deel van de maag dat in de borstholte ligt teruggetrokken in de buikholte. Het zakje waarin de maag in de borstholte zit (breukzak) wordt verwijderd. De overgang van de maag naar de slokdarm wordt vrijgemaakt. De specialist verkleint het gat in het middenrif met een aantal niet oplosbare hechtingen. Heel soms is een matje nodig. Tijdens de operatie wordt de bovenkant van de maag als een zogenaamd manchet om de slokdarmwand heen gelegd en vast gehecht. Hierdoor blijft de maag in de buikholte liggen en kan het sluitspiertje weer goed sluiten.

Risico's en bijwerkingen

Bij iedere operatie is er een risico op trombose, longontsteking, nabloeding of een wondinfectie. Na deze operatie kunnen zich de volgende zeldzame complicaties voordoen:

  • Nabloeding uit de milt of lever; het gevolg kan zijn dat de milt verwijderd moet worden (1-2%).
  • Maag- of slokdarmperforatie (een gaatje in de maag of slokdarmwand),waardoor maagsappen de buikholte in kunnen komen (1%).
  • Gevoel dat het eten niet goed zakt (5%).
  • Beschadiging van de zenuwentakken die langs de slokdarm en maagovergang lopen. Hierdoor kunnen (tijdelijk) problemen ontstaan bij de maagdarmpassage zoals diarree (2%).
  • Terugkerende of opnieuw optredende klachten of breuk (10%).

De uitslag

De zaalarts zal met u bespreken hoe de operatie is verlopen. De zaalarts werkt nauw samen met de behandelend specialist. Als u en/of uw familie/naaste behoefte heeft aan een gesprek met de zaalarts dat kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Dan wordt een afspraak gemaakt.

Nazorg

Meestal mag u na zo’n 4 dagen naar huis. Afhankelijk van de soort operatie en uw persoonlijke situatie ondervindt u na ontslag nog enige tijd hinder van de operatie. Als u thuis bent kunt u paracetamol tabletten innemen tegen de pijn. U mag maximaal 4 maal per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. gebruiken.

Downloads

Wilt u meer informatie over de middenrifbreuk operatie en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.