Menu
Behandelingen

Liesbreukoperatie - single visit

Is in overleg met u besloten om de liesbreukoperatie te ondergaan via een single visit? Dat betekent dat u in één dag wordt geholpen aan uw liesbreuk. Alle polikliniek bezoeken en de operatie vinden plaats op 1 dag.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat een single visit liesbreukoperatie?

Telefonische intake

Aan de hand van een telefonische intake met de assistent van de chirurg voldoet u aan onderstaande voorwaarden. De chirurg zal op de dag van de opname lichamelijk onderzoek verrichten om de liesbreuk vast te stellen.

De operatie

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient bij u de verdoving toe, zoals afgesproken is tijdens de preoperatieve screening. Als het nodig is, scheert de verpleegkundige de haren ter hoogte van uw lies weg. Tijdens de operatie zijn uw chirurg, anesthesioloog en operatieassistent aanwezig.

Klassieke methode

Bij de open methode maakt de specialist een snee van ongeveer 8 cm in de huid, ter hoogte van de lies. De uitstulping van het buikvlies, opening of zwakke plek in de buikwand wordt opgeheven en verstevigd door middel van een matje. De huid wordt gehecht met een oplosbare hechting.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Voor de kijkoperatie maakt de specialist 3 kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter in de buikwand. Hier worden via 3 smalle buisjes, de camera en de instrumenten ingebracht. Op een scherm volgt de specialist zijn handelingen en brengt via 1 van de buisjes het matje in.

Risico's en bijwerkingen

In beide gevallen is de wond de eerste dagen pijnlijk en is de kans op een nieuwe breuk 1- 5%.

Nazorg

Als u voldoende hersteld bent, weinig tot geen pijn voelt en wat gegeten en gedronken heeft mag u weer naar huis. In de regel is dit een paar uur nadat u geopereerd bent. Soms vindt de specialist het beter dat u nog een nacht in het ziekenhuis blijft. Dat kan ook al voor de opname worden besloten. De operatiewondjes zijn zodanig gesloten dat er geen hechtingen verwijderd dienen te worden. U kunt na 2 dagen de pleister verwijderen. Ook mag u dan weer onder de douche. U mag na de operatie niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan. Zorg er voor dat iemand u ophaalt.

In principe kunt u enkele dagen na de operatie uw dagelijkse activiteiten hervatten. Wij adviseren u wel de eerste week rustig aan te doen. U hebt geen beperkingen maar het lichaam zal aangeven wanneer u teveel doet. Het is belangrijk om voldoende te drinken en vezelrijk te eten wanneer u weer thuis bent, op deze manier houdt u de ontlasting soepel.

Downloads

Wilt u meer informatie over de liesbreukoperatie single visit en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.

Aandoeningen