Menu
Behandelingen

Een nieuwe heup via de voorste benadering

Bij een operatie aan het heupgewricht wordt het aangetaste heupgewricht vervangen door een heupprothese. Het doel van deze behandeling is de pijn verminderen, kwaliteit van leven te verbeteren en functieverlies van uw heup herstellen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Hoe gaat de operatie voor een nieuwe heup via de voorste benadering?

Bij een operatie aan het heupgewricht wordt het versleten heupgewricht vervangen door een heupprothese. Het doel van deze behandeling is de pijn te verminderen, functieverlies van uw heup te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren.​

Belangrijke voordelen van de voorste benadering zijn een sneller herstel en een hoge stabiliteit van de heupprothese. De opname duur is kort, u loopt minder lang met krukken en er zijn weinig regels of beperkingen na de operatie. U hoeft bijvoorbeeld niet 6 weken op uw rug te slapen. Een belangrijk verschil met de zijwaartse benadering is dat de kans op bilspierzwakte en daarmee een mankend looppatroon veel kleiner is.

Hoewel de voorste benadering in het buitenland, met name Frankrijk, al lange tijd gebruikt wordt, is deze benadering in Nederland nog relatief nieuw. De laatste jaren wint de voorste benadering in Nederland aan populariteit. Een nadeel is daarmee dat de lange termijn resultaten van de voorste benadering nog niet bekend zijn.

De voorste benadering is niet geschikt voor alle patiënten, patiënten met afwijkende anatomie, zeer gespierde patiënten en patiënten met BMI >35 (flink overgewicht) komen in principe niet in aanmerking voor deze benadering.

Weer bewegen

Als u in de ochtend wordt geopereerd dan start het mobiliseren met de
fysiotherapeut al dezelfde dag. U krijgt oefeningen van de fysiotherapeut en uitleg over hoe u moet lopen met krukken of met een looprekje.

Downloads

Wilt u meer informatie over deze operatie en de leefregels met een nieuwe heup? Download de folder hieronder.