Menu
Behandelingen

Een nieuwe heup via de achterste benadering

Bij een operatie aan het heupgewricht wordt het aangetaste heupgewricht vervangen door een heupprothese. Het doel van deze behandeling is de pijn verminderen, kwaliteit van leven te verbeteren en functieverlies van uw heup herstellen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Hoe gaat de operatie voor een nieuwe heup via de achterste benadering?

Een verpleegkundige begeleidt u in uw bed naar de operatieafdeling. U mag, als u kunt, zich verplaatsen van uw bed naar de operatietafel. De anesthesioloog past de verdoving toe zoals besproken tijdens de Preoperatieve screening. U krijgt steriele doeken over u heen.

Tijdens de operatie ziet u niet wat er gebeurt. Na het desinfecteren van het te opereren gebied maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de buitenzijde van het bovenbeen. Na het openen van het gewrichtskapsel haalt hij de kop uit de kom. De kop van het bovenbeen wordt afgezaagd en de kom schoongemaakt. In deze kom krijgt u de nieuwe kom en in het bovenbeen met een metalen pen met een kopje hierop: de nieuwe heupkop. De pen en kom worden bevestigd met of zonder botcement, afhankelijk van de soort prothese en uw bot kwaliteit en/of vorm van uw bot. De orthopedisch chirurg sluit de wond. Om infecties te voorkomen, krijgt u antibiotica via het infuus.

Risico's en bijwerkingen

Bij iedere operatie is er kans op complicaties zoals bloeduitstortingen, bloedingen en infecties. Bij een heupoperatie is die kans kleiner dan 1%. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te maken wordt u behandeld met antibiotica via een infuus. Het kan voorkomen dat de kunstheup moet worden vervangen. Andere specifieke complicaties bij een heupoperatie die zeer weinig voorkomen zijn:

 • Luxatie van de heup. De eerste 3 maanden herstelt het heupkapsel. Bij bepaalde bewegingen kan de prothese in die periode uit de kom schieten. Om dit te voorkomen, adviseren wij:
   • vermijd bewegingen waarbij de knie naar binnen gaat en de voet naar buiten.
   • niet met de benen over elkaar geslagen te zitten. Houd beide voeten aan de grond.
   • bij toiletbezoek staand de billen afvegen.
   • niet zelf voeten wassen, sokken aantrekken en schoenen aandoen. Zie hiervoor de instructiefilm.
 • Tijdens de operatie kunnen bloedvaten en zenuwen in de omgeving van uw heupgewricht beschadigd of uitgerekt raken. Dit kan gevoelloosheid of slapheid in delen van het geopereerde been tot gevolg hebben. Dit geneest vaak en kan lang duren.
 • Na de operatie kan er trombose en/of een longembolie optreden. Om dit te voorkomen krijgt u antistollingsmiddelen die u volgens voorschrift moet gebruiken.
 • Als de wond droog is, hoeft u het niet meer te verbinden. U kunt zich dan gewoon wassen of douchen. U kunt niet in bad, vanwege de hoge instap.
  Smeer geen crème of bodylotion op het wondgebied.
 • Na de operatie houdt uw been vocht vast. U krijgt een dik been. Dit is een normaal verschijnsel na een heup of knie prothese en verdwijnt in de loop van enkele weken tot maanden. U kunt het vocht verminderen door uw been op een stoel te leggen (gelijk aan uw heup) of het voeteneinde van uw bed wat hoger te zetten. U kunt ook regelmatig een stukje lopen en uw tenen naar u toe en van u af bewegen.
 • Om de pijn na de operatie dragelijk te maken, krijgt u een recept mee naar huis voor pijnstillers, een maagbeschermer en bloedverdunners. Neem deze medicijnen in zoals de arts u voorschrijft. Het gebruik van de pijnstillers mag u zelf verminderen als u minder pijn heeft. Hebt u geen pijn dan hoeft u ze niet in te nemen.
 • U mag zittend douchen. Plaats een stevige (tuin)stoel met armleuningen in de douche.
 • Gebruikte u voor de operatie al bloedverdunners? Dan heeft de arts met u afgesproken hoe u hiermee verder gaat.

Nazorg - oefeningen

Het herstel vergt veel doorzettingsvermogen van u en van de mensen om u heen. Vanaf de 1e dag na de operatie, gaat u op de stoel zitten onder begeleiding van een verpleegkundige. U krijgt uitleg over wat u wel en niet mag doen. 's Middags begint u met loopoefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut, totdat u zelfstandig kunt lopen met een looprekje of krukken. U mag uw been daarbij belasten, tenzij de orthopedisch chirurg daarvoor geen toestemming geeft. De fysiotherapeut geeft u instructies en oefeningen hoe u tot 3 maanden na de operatie met het looprekje/krukken moet lopen.

Downloads

Wilt u meer informatie over deze operatie en de leefregels met een nieuwe heup? Download de folder hieronder.