Menu
Behandelingen

Een nieuwe halve knie

Bij deze operatie wordt het aangetaste deel van kniegewricht vervangen door een prothese. Het doel van de behandeling is de pijn te verminderen, de kwaliteit van leven te verbeteren en de functie van de knie te herstellen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Hoe gaat de operatie?


Een kniegewricht kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen. Als de binnenzijde van het kniegewricht is versleten, maar de buitenzijde is nog intact kan alleen de binnenzijde worden vervangen.

Is het kniegewricht als geheel aangetast, dat wil zeggen dat het kraakbeen aan beide kanten zijn aangetast, dan wordt een hele (volledige) knieprothese geplaatst. De orthopedisch chirurg heeft dit met u besproken.

De operatie zelf bestaat uit het weghalen van de versleten gewrichtsvlakken en het vervangen hiervan door een hele of een halve knieprothese. Met een verfijnd richtinstrument worden versleten botdelen van het scheenbeen op maat gemaakt, zodat de prothese erop past. Op het vlak van de botten brengt de chirurg verankeringsgaatjes aan en zet daarin de prothese vast. Tussen de metalen prothese van het bovenbeen gedeelte en het scheenbeengedeelte plaatst de chirurg een kunststof schijfje waarover de prothese scharniert. De orthopedisch chirurg probeert tijdens de operatie al uit, of het bovenbeen en onderbeen weer echt soepel over elkaar glijden. Ook controleert hij/zij een dag na de operatie met röntgenopnames of de prothese goed is geplaatst.

Risico's en bijwerkingen

Bij iedere operatie is er kans op complicaties zoals bloeduitstortingen, bloedingen en infecties. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te maken krijgt u antibiotica via het infuus. Andere specifieke complicaties bij een knieoperatie die zeer weinig voorkomen zijn:

  • Tijdens de operatie kunnen bloedvaten en zenuwen in de omgeving van uw kniegewricht beschadigd of uitgerekt raken. Dit kan gevoelloosheid of slapheid in delen van het geopereerde been tot gevolg hebben. Dit kan verbeteren, dit kan echter 1 jaar duren.
  • Na de operatie kan er trombose en/of een longembolie optreden. Om dit te voorkomen krijgt u antistollingsmiddelen die u volgens voorschrift moet gebruiken.
  • Het kan voorkomen dat de kunstknie op den duur los kan gaan zitten en vervangen moet worden.

Nazorg

Het herstel vergt veel doorzettingsvermogen van u en van de mensen om u heen. Vanaf de operatiedag komt de fysiotherapeut bij u om u oefeningen te laten doen in bed. De verpleegkundige en fysiotherapeut helpen u op een stoel te gaan zitten. U krijgt uitleg over wat u wel en niet mag doen. U moet goed leren lopen met de prothese.

Download de folder