Menu
Behandelingen

Correctie oogleden en voorhoofd

Overhangende oogleden, oogwallen, rimpelvorming rondom de ogen en afhangende wenkbrauwen kunnen aanleiding zijn voor een operatieve ingreep. Zowel om medische als cosmetische redenen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 25

Hoe kom ik er?

Route 75

Wat gebeurt er bij correctie van de oogleden en het voorhoofd?

Een operatieve behandeling van verschillende huidverouderingskenmerken is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat. We bespreken beide behandelingen.

Ooglidcorrectie

Bovenooglid operatie: Overtollig huid- en vetweefsel, soms ook spierweefsel, wordt weggenomen via een snee in de natuurlijke oogplooi, met een kleine uitloper naar de ooghoek. Het litteken is bij geopende ogen normaal niet te zien. De operatie gebeurt onder narcose of plaatselijk verdoving en duurt 30 tot 45 minuten.

Onderooglid operatie: Het vetweefsel en de vochtophoping, oorzaak van de wallen onder de ogen, neemt de chirurg weg via een snede onder de wimperrand. Ook overtollige huid wordt verwijderd. Hierna hecht de chirurg de wond onderhuids. Het litteken loopt dan onder de wimperrand naar de ooghoek en vandaar enigszins naar opzij in een van de “kraaienpootjes”. De operatie gebeurt onder narcose of plaatselijk verdoving en duurt 45-60 minuten.

Voorhoofdslift

De chirurg maakt een aantal sneden in het behaarde deel van het voorhoofd en de slaap via een kijkoperatie (endoscopisch). U blijft voor deze operatie een nacht in het ziekenhuis. De operatie gebeurt onder narcose en duurt 45 tot 60 minuten. De strak getrokken huid wordt vastgezet met nietjes. Deze blijven 2 tot 3 weken zitten. Aanvankelijk lijken de wenkbrauwen te hoog, maar na enkele weken wordt de natuurlijke positie weer bereikt. Doorgaans worden de nietjes waarmee de wonden zijn gesloten, op de polikliniek verwijderd. Dit gebeurt na 2 tot 3 weken. Na 6 tot 9 maanden is het resultaat te beoordelen.

Risico's en bijwerkingen

De kans op infectie en bloedingen bij ooglidcorrecties zijn erg klein. Wel kunnen vrij forse zwellingen en bloeduitstortingen ontstaan. Deze kunnen vervelend zijn, maar zijn van tijdelijke aard. Soms hebben patiënten na de operatie enkele weken last van tranende, branderige of juist droge ogen. Ook dit is van tijdelijke aard. Soms vinden patiënten dat er niet genoeg huid is verwijderd. Echter, als er teveel huid wordt weggehaald om een strak en glad resultaat te krijgen, kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit of dat het onderste ooglid van het oog gaat afstaan. Het ooglid kan soms ook tijdelijk wat afstaan doordat het littekentje nog hard en dus nog niet genezen is. Over het algemeen herstelt dit zich vrij snel.

Downloads