Menu
Behandelingen

Borstverwijdering bij borstkanker

Bij een borstverwijdering wordt de hele borst verwijderd. Dit houdt in dat al het klierweefsel van de borst, inclusief de tepel, verwijderd wordt.

Verwijdering van de borst is nodig als de tumor te groot is voor een sparende behandeling of als er meerdere tumoren in de borst zitten. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur en vindt onder algehele narcose plaats.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

De operatie

Vóór de operatie krijgt u een afspraak met de anesthesioloog. De anesthesioloog bespreekt de narcose met u en doet eventueel aanvullend onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog welke medicijnen u mag blijven gebruiken en met welke u moet stoppen. Het is daarom belangrijk dat u tijdens dit gesprek een actuele medicijnlijst bij u heeft. Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u gedurende een bepaalde periode voor de operatie niet meer mag eten en drinken.

U wordt de middag voor de operatie gebeld over het tijdstip van de operatie en waar u zich moet melden. Op de dag van de operatie mag u zich wassen of douchen. Breng geen bodylotion of deodorant aan op het te opereren gebied. U hoeft het operatiegebied niet te scheren. Bent u gewend uw oksels te scheren? Dat mag tot uiterlijk 4 dagen voor de operatie.

Meenemen

  • Uw patiëntenpas.
  • Een actueel overzicht van uw medicijnen. Dit kunt u krijgen bij uw apotheek.
  • Toiletartikelen, ochtendjas, pyjama en pantoffels.
  • Als u een tijdelijke borstprothese wilt laten aanmeten: een goed passende beha en een hemd, T-shirt of glad afkledende blouse
  • Laat waardevolle spullen en sieraden thuis.

De dag van de operatie

Op de afgesproken verpleegafdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. U wordt naar uw kamer gebracht en wegwijs gemaakt op de afdeling. Ongeveer 1 uur vóór de operatie krijgt u een rustgevend tabletje en een pijnstiller. U krijgt operatiekleding om aan te trekken. Daarna blijft u in bed. Ga voor die tijd nog naar het toilet.

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatiekamer. De anesthesioloog brengt bij u een infuus in voor vochttoediening. Op de operatiekamer wordt u onder narcose gebracht.

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. De chirurg neemt telefonisch contact op met uw contactpersoon om te vertellen hoe het met u gaat en hoe de operatie is verlopen. Als uw bloeddruk en ademhaling normaal zijn en u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Aandoeningen

Downloads