Menu
Behandelingen

Borstoperatie - verwijderen knobbeltje

Normaal gesproken voelen uw borsten onder de gladde huid wat bobbelig aan. De bobbeltjes die u voelt zijn melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan.

De meest voorkomende afwijking in de borst is een ‘knobbeltje’. Hiermee wordt een verdikking van het borstweefsel bedoeld, die anders aanvoelt dan het normale bobbelige weefsel.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Wat is een 'knobbeltje'?

Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is, maar wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Soms is het knobbeltje glad en rond, soms voelt het aan als een strengetje. Deze knobbeltjes hoeven niet uit de borst verwijderd te worden. Een knobbeltje in de borst kan ook een goedaardige knobbeltje zijn, bijvoorbeeld een fibroadenoom ( is een knobbeltje die bestaat uit bindweefsel en klierweefsel van de borst). Deze kan pijnlijk zijn.

Voorgestelde behandeling

Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken het goedaardige knobbeltje operatief te verwijderen, omdat het knobbeltje pijnlijk is.

Opname

Op de verpleegafdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige en wordt u wegwijs gemaakt op de afdeling. Ongeveer 1 uur vóór de operatie krijgt u een rustgevend tabletje. U krijgt operatiekleding om aan te trekken. Daarna blijft u in bed. Ga voor die tijd nog naar het toilet.

Operatie

De verpleegkundige brengt u op het afgesproken tijdstip naar de operatieafdeling. Daar wordt u verzocht om op de operatietafel plaats te nemen. Via een infuus krijgt u door de anesthesioloog narcosemiddelen toegediend. Nadat u onder narcose bent gebracht, maakt de specialist een snede in de borst op de plek van het knobbeltje. Het knobbeltje wordt opgezocht en verwijderd. De wond wordt vervolgens gesloten. De specialist laat soms een kleine drain (slangetje) in de wond achter voor de afvoer van bloed en wondvocht. Het verwijderde knobbeltje wordt onderzocht op het laboratorium door een patholoog.

De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u pijn heeft of misselijk bent, kunt u om medicijnen vragen. Als uw bloeddruk en ademhaling normaal zijn en u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling, waar u nog wat kunt uitslapen

Aandoeningen

Downloads