Menu
Behandelingen

Blaas liften

Hebt u samen met de uroloog besloten uw blaas te liften, omdat u last hebt van ongewild urineverlies bij inspanning (stress-incontinentie)? Deze behandeling richt zich op het herstel van de blaas en de overgang van de blaas naar de plasbuis (blaashals).

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat is blaas liften?

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Bij de operatie wordt, via een snee in de buik, de urinebuis vastgehecht aan de binnenkant van het schaambeen. Door het omhoog brengen van de urinebuis kan de urine minder gemakkelijk uit de blaas stromen, waardoor de klachten verdwijnen. Soms wordt ook de vagina nog opgetrokken en vastgehecht aan bindweefselbanden achter het schaambeen. Na de operatie laat de uroloog meestal een verblijfskatheter achter in de blaas, zodat de blaas rust krijgt. Zonodig zal de uroloog een vaginale tampon achterlaten tegen het vloeien. Ook krijgt u een infuus voor extra vocht, en eventueel medicatie voor een ontsteking.

Risico's en bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking (bij ongeveer 13% van de geopereerden) zijn problemen bij het plassen. Tijdens de operatie wordt de urinebuis vaak wat nauwer, waardoor het plassen in eerste instantie moeizaam gaat. Dit is een tijdelijke bijwerking die vanzelf verdwijnt.

Nazorg

Houd er rekening mee dat de opname 9 à 10 dagen duurt. De verpleegkundige van de afdeling zal de hechtingen verwijderen voor dat u naar huis gaat.

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt (geen alcohol in verband met bloedverdunnende werking), zodat u een ruime en heldere urine produceert.
  • Zwaar tillen, sporten, fietsen kan hervat worden na 6 weken.
  • Luister goed naar uw lichaam, neem rust als dat nodig is.
  • Na 3 weken mag u weer gemeenschap hebben.

Aandoeningen

Downloads