Menu
Sport Medisch Centrum Papendal

‘Topsport zorg voor iedereen bereikbaar maken’

Voor wie een sportblessure had, kon al in het Deventer Ziekenhuis terecht bij de sportpoli. Sallanders kunnen nu ook voor sporttesten, inspanningstesten, sportkeuringen en sportmedisch onderzoek terecht bij Sportmedisch Centrum Papendal/locatie Deventer Ziekenhuis. Een mooie combi van topsport en topzorg. Het SMCP is er niet alleen voor de (amateur of top)sporter, maar ook voor de revaliderende patiënt of de burger die graag weer in beweging wil komen. Ieder op zijn eigen niveau.

Begeleiding topsporters

Mannes Naeff was als sportarts al werkzaam in het Deventer Ziekenhuis op de sportpoli. De sportpoli was er vooral voor mensen met sportblessures. Daarnaast heeft Mannes Naeff een eigen praktijk en begeleidt hij onder meer de Nederlandse baanwielrenners, is hij ploegarts bij de wielerploeg van Team Sunweb, ondersteunt hij paralympische sporters en maakt als professional onderdeel uit van de high performance expert groep van Team NL. Ook test en begeleidt hij sinds 2019 (nieuwe) selectiespelers van Go Ahead Eagles. Een dag per week was hij actief in het Deventer Ziekenhuis, vanaf september 2020 worden dat vier dagen. Een forse uitbreiding dus. Mannes: ‘Wat we als Deventer Ziekenhuis willen, is dat als je een blessure hebt, getest of begeleid wilt worden als (amateur)sporter, je niet meer naar buiten Deventer hoeft. Dat doen we samen met Sportmedisch Centrum Papendal (SMCP). Het expertisecentrum van Nederland als het om (top)sport gaat.’

Sport als doel én middel

Sport wordt door het Deventer Ziekenhuis en SMCPapendal ingezet zowel als doel als middel. Bij sport als doel gaat het om sporters te helpen met advies/consulten en sportmedische onderzoeken om op een verantwoorde wijze te blijven- of weer te gaan sporten. Doelgroep: breedtesporters, prestatiesporters en sportorganisaties / verenigingen waaronder Go Ahead Eagles. Bij sport als middel wordt sport en bewegen ingezet als middel tot verbetering van gezondheid en/of welzijn. Doelgroep hier zijn chronische patiënten waarbij sport en bewegen een middel is tot het verbeteren van de gezondheid.

Complete teststraat

Wil je een Vo2Max test doen, je spiersterkte, longinhoud, omslagpunt of maximale hartslag laten meten, een sportkeuring of inspanningstest doen? Dan kon dat eigenlijk niet in Deventer. Mannes Naeff: 'We hebben nu in het ziekenhuis een complete teststraat met hardloopband, testfietsen en allerhande andere testmogelijkheden. Voor de topsporter maar ook voor de amateur die beter wil worden in zijn of haar sport. Maar denk ook aan de 50-plusser die nog graag intensief sport, maar niet weet of hij/zij nog wel fit genoeg is voor (zware) inspanning. Ook die sporter wil zich veilig wil voelen als-ie gaat sporten. Dus we behandelen in het ziekenhuis nu niet alleen blessures, maar bieden ook sportmedische begeleiding aan sporters en mensen die graag bewegen. Zo willen we top(sport)zorg voor iedereen bereikbaar maken.’ Dus wil je je hartslagzones weten, een hartfilmpje (ECG) maken of weten waar je progressie ligt om beter te worden, dan is het Deventer Ziekenhuis dé plek. Mannes: 'SMCP is een landelijk expertisecentrum. Ik heb vrijwel wekelijks overleg met mijn collega’s in Arnhem. Je hebt niet alle kennis in je eentje. Maar voor de meeste testen en onderzoeken hoef je niet naar Papendal. We hebben in het Deventer Ziekenhuis straks dezelfde faciliteiten als in Sportmedisch Centrum Papendal. Dichtbij dus, met dezelfde mogelijkheden.’

“'Powered by Papendal'”

– Mannes Neaff

Powered by Papendal

Naeff benadrukt dat de sportarts er voor een brede groep ‘sporters’ is. ‘Primair is het de actieve (prof)sporter, maar we zijn er ook voor mensen met een chronische ziekte, patiënten met hartproblemen of patiënten die herstellen van kanker en weer willen gaan sporten. Ook hen helpen, testen en begeleiden we.’ Soms valt dat onder basiszorg (op verwijzing van de huisarts), soms zijn mensen aanvullend verzekerd voor sportmedische onderzoeken. Maar ook de niet aanvullend verzekerde actieve sporter die beter wil worden, kan bij de sportarts terecht. Dat alles dus ‘powered by SMCP’. Naeff: ‘We profiteren van de kennis van SMCP, maar je hoeft er dus Salland niet voor uit. SMCP heeft het netwerk, heeft de kennis en alle certificeringen. Daar liften we als ziekenhuis op mee.’ Dus wil je als getalenteerde schaatser, ambitieuze hardloper, fitte vijftiger of herstellende patiënt weer volop kunnen genieten van sporten of je fysieke gesteldheid weten? Dan is Sport Medisch Centrum Papendal/ locatie Deventer Ziekenhuis vanaf 1 september dé plek. Een mooie combi van topsport en topzorg. Voor de spits van Go Ahead, de recreant die zijn PR op de IJsselloop wil verbeteren en de patiënt die begeleiding wil om überhaupt weer te kunnen hardlopen.