Soorten zorg
Het SMCP test, keurt en begeleidt sporters van elk niveau. Bij blessures of om beter te presteren. Voor de spits van Go Ahead tot de recreant die zijn PR op de IJsselloop wil verbeteren. Het SMCP wil topsportzorg voor iedereen bereikbaar maken.
Soorten zorg
Het Deventer Ziekenhuis is een samenwerking aangegaan met Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) in Arnhem. Waar Sportcentrum Papendal het centrum is voor de Nederlandse topsporter, is SMCP al bijna 50 jaar hét sportmedische centrum van Nederland. Een team van sportartsen, fysiotherapeuten, sportcardiologen en bewegingswetenschappers levert elke dag hoge kwaliteit zorg onder één dak. De missie van SMCP is dat topsportzorg voor iedereen bereikbaar moet zijn. Niet alleen voor de topsporter met Olympische ambities, maar ook voor de enthousiaste amateur. SMCP is er om te herstellen van blessures, maar ook om fit te blijven, fit te worden of om beter te worden in je sport.
Sport als doel én middel
Sport wordt door het Deventer Ziekenhuis en SMCPapendal ingezet zowel als doel als middel. Bij sport als doel gaat het om sporters te helpen met advies/consulten en sportmedische onderzoeken om op een verantwoorde wijze te blijven- of weer te gaan sporten. Doelgroep: breedtesporters, prestatiesporters en sportorganisaties / verenigingen waaronder Go Ahead Eagels.
Bij sport als middel wordt sport en bewegen ingezet als middel tot verbetering van gezondheid en/of welzijn. Doelgroep hier zijn chronische patiënten waarbij sport en bewegen een middel is tot het verbeteren van de gezondheid. SMCP is High Performance Partner van Team NL en wil topsportzorg voor iedereen bereikbaar maken.
Sallandse Aandacht
De locatie Deventer van SMCP biedt dezelfde faciliteiten als die er op Sportcentrum Papendal te vinden zijn. Voor inspanningstesten, sportkeuringen en behandelingen hoef je Salland niet uit, maar kun je terecht in het Deventer Ziekenhuis. De sportpoli in het Deventer Ziekenhuis test en behandelt onder meer de spelers van Go Ahead Eagles. En de sportarts in het Deventer Ziekenhuis, Mannes Naeff, is als sportarts onder meer betrokken bij de wielerploeg van Sunweb, ondersteunt op Sportcentrum Papendal de Nederlandse baanwielrenners en paralympische sporters op medisch gebied en maakt ook onderdeel uit van de high performance expert groep van Team NL dat Olympische sporters begeleidt. Een garantie dus dat de (top)sporter ook verzekerd is van topzorg.
Tarieven en vergoeding
Moet je betalen voor een sport(medische) keuring? Dat hangt ervan af. Voor mensen die ziek zijn geweest of een sportblessure hebben gehad en onder behandeling zijn geweest in het ziekenhuis, vallen bepaalde diensten van de Sportpoli gewoon onder de basisverzekering die iedereen heeft. Het kan ook zijn dat u aanvullend verzekerd bent voor bepaalde vormen van sportgeneeskunde en sportkeuringen. Andere diensten kunnen tegen betaling worden afgenomen.
Blessures
Het Deventer Ziekenhuis heeft al jaren een sportmedisch centrum/ sportpoli. Die was vooral gericht op het verhelpen van sportblessures. De Sportpoli heeft altijd nauwe contacten gehad met de afdeling orthopedie gezien de aard van veel sportblessures. Veel sporters hebben vaak klachten aan het bewegingsapparaat. Denk daarbij aan spier- en peesklachten, breuken, of nek-, rug-, schouder- en elleboogklachten. Heupen, knieën, onderbeen, enkel, voet….. Voor elke sportgerelateerde blessure kon je al jaren in het Deventer Ziekenhuis terecht.
Samenwerking
Dankzij de samenwerking met SMCP kunnen blessures nu nog adequater worden behandeld. Onze artsen kunnen gebruik maken van de expertise die op SMCP aanwezig is. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar ‘lokale’ klachten. Er wordt gekeken naar het gehele bewegingsapparaat. Daarbij bieden we sportgeneeskunde in de volle breedte aan. In het Deventer Ziekenhuis werken diverse fysiotherapeuten. Die zijn alleen werkzaam voor patiënten die onder behandeling zijn van specialisten. Voor reguliere fysiotherapie worden mensen doorverwezen naar fysiopraktijken in de regio.
Revalidatie
Sportmedisch Centrum is er niet alleen voor de (top)sporter. SMCP/Deventer is er ook voor (revaliderende) patiënten. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met hartfalen of kanker, willen vaak graag ook weer kunnen sporten en bewegen. Ieder op zijn of haar eigen niveau.
Terug op het oude niveau
SMCP helpt deze patiënten om weer zodat ze aan hun geliefde sport kunnen gaan doen of weer in beweging kunnen komen. Denk ook aan de coronapatiënten. Ervaring leert dat coronapatiënten soms lang klachten houden. SMCP is er ook voor mensen die veel sporten of aan beweging deden, maar door corona moeite hebben om weer op een oud niveau terug te komen. Kijk voor meer informatie op onze website. (link: https://www.dz.nl/patient/kom-in-beweging)
Inspanningstesten
Een inspanningstest is er voor iedereen die sport, of (weer) wil gaan sporten. En dus ook voor mensen die herstellen van een ziekte, bij revalidatie of patiënten met een chronische aandoening die willen gaan sporten en willen weten hoe belastbaar ze zijn. Kortom: voor iedereen die advies wil voor zijn of haar sport.
Waarom een inspanningstest?
Een inspanningstest kun je laten doen om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld:
- afwijkingen aan het hart komen meestal pas tot uiting bij een maximale inspanningstest;
- je maximale hartslag wordt bepaald, waardoor er individuele trainingsrichtlijnen kunnen worden vastgesteld (zoals bijvoorbeeld waar moet je hartslag liggen voor vetverbranding, conditietraining, etc.);
- om blessures tot een minimum te beperken;
- om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen;
- om je sportkeuze te laten aansluiten bij je fysieke kwaliteiten;
- om de stand van zaken te bepalen bij revalidatie;
- als onderdeel van een sportmedisch onderzoek.
Voor wie is een inspanningstest?
Objectieve inspanningsdiagnostiek is zowel voor de topsporter als de beginnende sporter van belang om advies op maat te krijgen. Met verantwoord sporten op hoog of lager niveau kunnen overtraindheid, overbelasting- en gezondheidsklachten worden voorkomen. Dit vergroot het sportplezier en sportniveau! Ook inspanningsgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en hartkloppingen kunnen met objectief inspanningsonderzoek verder worden gediagnosticeerd.
Wat is een inspanningstest?
Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan dan zien hoe je hart zich bij inspanning gedraagt. Het inspanningsonderzoek vindt plaats op de fietsergometer of de loopband. Onder beide omstandigheden is het ECG direct te beoordelen en kan (onverhoopt) worden ingegrepen bij klachten of afwijkingen.
Ademgasanalyse
Tijdens de maximale inspanningstest vindt er ademgasanalyse plaats. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor. Met geavanceerde apparatuur analyseren we de prestaties van luchtwegen, hart en vaten, en de spieren onder inspanning. Door de mondkap is het mogelijk precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. De intensiteit wordt steeds verhoogd onder continue ECG-controle. Hierbij worden ook de conditie en het omslagpunt gemeten. Aan de hand van het omslagpunt berekenen wij vervolgens desgewenst je zogenaamde trainingszones en de verschillende intensiteiten waarop het beste getraind kan worden. Zo wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien.
Persoonlijk trainingsadvies
Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt – afhankelijk van het type onderzoek – een globaal of uitgebreid trainingsadvies opgesteld. Dit wordt met je besproken en de gegevens vind je in de rapportage terug.
Sportmedisch onderzoek
Een sportmedisch onderzoek – ook wel sportkeuring genoemd – is er in verschillende varianten. Je kunt het onderzoek zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts inclusief ECG (hartfilmpje). Iedereen kan sportmedisch onderzoek laten verrichten.
Vragenlijst vooraf
Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd. Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe je de sport beoefent en om welke sporten gaat het? Hoe lang sport je al? Op welk niveau wordt er gesport? Worden er wedstrijden gereden, zware toertochten of wil je gewoon fit blijven? Hoeveel uur per week besteed je aan sport en hoe ziet het weekprogramma er uit?
Welk sportmedisch onderzoek past bij mij?
Om te bepalen welk sportmedisch onderzoek voor jou het beste is op dit moment, bekijk je hieronder in welke categorie je valt:
- ben je onder de 35 jaar dan kan je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest);
- ben je boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest (fietstest) aangeraden;
- ben je een sporter die wil weten waar het omslagpunt ligt dan kan je kiezen voor een onderzoek met ademgasanalyse.
Ademgasanalyse
Tijdens de maximale inspanningstest wordt ademgasanalyse uitgevoerd. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkapje voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. De intensiteit wordt steeds verhoogd onder continue ECG-controle. Met deze gegevens kan heel nauwkeurig de anaerobe drempel (het omslagpunt) worden bepaald, de VO2max en de trainingszones. Zo wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt – afhankelijk van het type onderzoek – een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.
(Verplichte) sportkeuringen
Zoals ook een auto elk jaar gekeurd moet worden, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten met sporten. Een sportkeuring door een sportarts bij een sportmedisch adviescentrum is een goede optie. Soms zijn de sportkeuringen uit eigen beweging van de sporter, voor bepaalde sporten (of niveaus van sport) is de sportkeuring verplicht. Bij een dergelijke keuring brengt een sportarts jouw gezondheid en belastbaarheid in kaart.
Sportkeuring is een sportmedisch onderzoek
Vroeger was een sportkeuring een stuk eenvoudiger en minder diepgaand dan nu. Tegenwoordig is de sportkeuring uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Een dergelijk onderzoek is bedoeld om tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening te komen. Ook krijg je goed inzicht in je eigen conditie en wordt een passend en gericht trainingsadvies gegeven. De term sportkeuring wordt alleen nog gebruikt bij sporten waarvoor het ondergaan van een sportmedisch onderzoek verplicht is, voordat je zelf de sport mag beoefenen. Bijvoorbeeld een autosportkeuring of een sportkeuring om zelf te mogen zweefvliegen.
Voor wie is een sportkeuring?
Een sportkeuring wordt geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten. Een sportmedisch onderzoek is er in verschillende varianten. Je kunt het onderzoek zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts. Iedereen kan sportmedisch onderzoek laten verrichten.
Is een sportkeuring verplicht?
Er zijn enkele sporten en opleidingen die een sportkeuring verplicht stellen voordat kan worden deelgenomen of aan de opleiding kan worden begonnen.
Welke sportkeuringen zijn er in het Deventer Ziekenhuis?
Voor de volgende verplichte keuringen kun je terecht bij Sport Medisch Centrum Papendal/ locatie Deventer Ziekenhuis:
- verplichte keuring diverse, uiteenlopende sporten;
- verplichte keuring sportopleidingen (ALO);
- verplichte keuring opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa);
- verplichte medische keuring dansopleidingen (Artez)