Menu
MS-centrum Stedendriehoek

Corona-vaccinatie bij mensen met MS

Er is een advies opgesteld door de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, over vaccinatie tegen Covid 19 bij mensen met MS. Deze richtlijn is in samenspraak met het RIVM tot stand gekomen. De richtlijn is medio juni 2021 opnieuw aangepast. Het MS centrum Stedendriehoek neemt de adviezen over.

Lees voor

Vaccineren en MS

COVID-19 vaccinaties zijn nog onvoldoende onderzocht bij mensen met MS en bij mensen die ziekte remmende therapie gebruiken. MS experts hebben de algemene richtlijnen van het RIVM aangepast voor mensen met MS. Het kan zijn dat de adviezen in de toekomst, aan de hand van nieuwe inzichten, opnieuw aangepast zullen worden.

Het huidige advies geldt voor alle vaccins die momenteel in Nederland gegeven worden (d.w.z. de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson&Johnson).

Het advies aan alle mensen met MS is om zich te laten vaccineren. Dit geldt ook voor mensen met ziekte remmende therapie, ongeacht welke therapie ze gebruiken, ongeacht het tijdstip van de laatste gift van medicatie.

Vanwege de ingewikkelde logistiek rondom de planning van vaccinatie, is individuele timing van vaccinatie op dit moment niet mogelijk. Voorlopig is het dus zo dat de MS-behandeling zo nodig zal worden aangepast aan de vaccinatie, en niet andersom. Als er in de toekomst beter gepland kan worden wanneer de vaccinatie plaatsvindt, heeft het de voorkeur om bij bepaalde medicijnen een periode te laten zitten tussen de laatste gift en de vaccinatie. De reden is niet dat het vaccin gevaarlijk is, maar dat het vaccin dan waarschijnlijk beter zal werken.

Voorlopig is het advies om, als dat mogelijk is, te wachten met starten van immuunsuppressiva (zoals Alemtuzumab, Cladribine en Ocrelizumab) tot minimaal 2 weken na de vaccinatie, voor het bereiken van betere effectiviteit van het vaccin. Bij voorkeur wordt langer gewacht, zodat ook de tweede dosis van het vaccin kan worden gegeven vóór start (4-6 weken), maar zo lang uitstellen zal vaak niet wenselijk zijn. U kunt hierover uiteraard overleggen met uw behandelend arts.

Voor mensen die een Covid infectie hebben doorgemaakt geldt in het algemeen dat zij maar één vaccinatie nodig hebben voor de opbouw van een goede afweer tegen Covid. Bij gebruik van een aantal ziekteremmende middelen wordt geadviseerd om altijd 2 vaccins te geven. Dit geldt voor Ocrelizumab, Fingolimod, Ozanimod en Siponimod; en verder in de eerste maanden na behandeling met Alemtuzumab, Cladribine en stamceltherapie.

Gebruikte MS- medicatie en het vaccinatie advies

 • Alemtuzumab (Lemtrada)
  Vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 2 weken voor of 24 weken na laatste gift.

 • Cladribine (Mavenclad)
  Vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 2 weken voor of 24 weken na laatste gift.

 • Dimethylfumaraat (Tecfidera)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Fingolimod (Gilenya)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Glatirameeracetaat (Copaxone)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Interferon-bèta (Avonex, Betaferon, Plegridy, Rebif)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Natalizumab (Tysabri)
  Vaccineren zodra mogelijk.
 • Ocrelizumab (Ocrevus)
  Vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 2 weken voor of 3 maanden na laatste gift.

 • Ozanimod (Zeposia)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Siponimod (Mayzent)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Teriflunomide (Aubagio)
  Vaccineren zodra mogelijk.

 • Stamcelbehandeling
  Vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 4 weken voor of minimaal 3 maanden na behandeling.

 • Methylprednisolon stootkuur
  Vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 5 dagen na laatste gift.