Bezoekersinformatie
Hieronder leest u wat tot standaard of veel voorkomende onderdelen van IC behandeling behoren.
Bezoektijden
Het bezoeken van patiënten op de IC kan tweemaal per dag
• van 13.30-15.00 uur
• van 19.00-20.30 uur
Na overleg met de verpleegkundige is het bijna altijd mogelijk om buiten de bezoektijden uw familielid of relatie te bezoeken.
Veel en lang bezoek kan belastend zijn voor de patiënt. Om die reden willen wij u vragen met niet teveel personen tegelijk bij de patiënt te zijn. De verpleegkundige zal u adviseren over wat het beste is voor uw familielid. Mocht u met meerdere bezoekers zijn, dan kunt u elkaar aflossen. Bloemen en planten zijn om hygiënische redenen op de IC niet toegestaan. Een mobiele telefoon kan storingen van de apparatuur veroorzaken en is om deze reden niet toegestaan in of in de buurt van patiëntenkamers, tenzij de telefoon op de ‘vliegtuigstand’ staat.
Als een patiënt tijdens bezoektijd behandeling of verzorging nodig heeft, is het mogelijk dat het bezoek wordt verzocht even de patiëntenkamer te verlaten. Wij verzoeken u dan vriendelijk om te wachten in de bezoekersruimtes en niet op de gang. Dit in verband met de privacy van andere patiënten. U wordt door de verpleegkundige weer opgehaald als de behandeling of het verzorgen van de patiënt gereed is. Aan het begin van de afdeling staat een koffie-automaat waar u als bezoek gebruik van kunt maken.
Contactpersoon / wettelijk vertegenwoordiger
We proberen de patiënt en de familie/naasten zo goed mogelijk te informeren over de medische toestand. Hierbij kunt u denken aan informatie over een diagnose, over onderzoeken, over de ingezette behandeling en over de verwachtingen op korte en langere termijn. Strikt genomen hebben wij alleen een behandelrelatie met de patiënt, maar die is op een IC niet altijd in staat om actief aan gesprekken deel te nemen of om belangrijke beslissingen aangaande zijn of haar behandeling te nemen.
Als uw familielid of naaste (tijdelijk) niet in staat is om belangrijke beslissingen te nemen dan wordt de wettelijk vertegenwoordiger geraadpleegd. Dit is in volgorde; 1) een curator of mentor, 2) een schriftelijk gemachtigde, benoemd door de patiënt in een schriftelijke verklaring, 3) de echtgenoot/echtgenote, de geregistreerde partner of levensgezel, 4) ouder, kind, broer of zus.
Een wettelijk vertegenwoordiger heeft in principe recht op informatie en inzage in het dossier. De wettelijk vertegenwoordiger krijgt die informatie, die nodig is om beslissingen te kunnen nemen (zie ook ‘Informed consent’).
Wij kunnen en mogen om privacyredenen niet aan iedereen informatie over patiënten verstrekken en om die reden leggen wij vast wie de eerste en tweede contactpersoon namens de familie zijn. Bijna altijd is de eerste contactpersoon ook de wettelijk vertegenwoordiger. De eerste contactpersoon is degene die wij bellen indien nodig; bijvoorbeeld in spoedgevallen of voor het maken van een afspraak voor een artsengesprek. De eerste contactpersoon is ook degene die ons kan bellen voor informatie over de patiënt. De tweede contactpersoon bellen wij als wij de eerste contactpersoon niet kunnen bereiken. Iedereen, anders dan de eerste contactpersoon, die naar de IC komt of belt voor informatie over de patiënt verwijzen wij door naar de eerste contactpersoon.
Familiekamers
In bepaalde gevallen kan het wenselijk zijn dat u als familielid in het ziekenhuis blijft vanwege de toestand van uw familielid. Ook kan het zijn dat u ver weg woont en niet in korte tijd naar het ziekenhuis kunt komen mocht dat nodig zijn. Bij de IC zijn enkele familiekamers waar u dan kunt verblijven en waar u ook kunt overnachten. Het aantal familiekamers is echter beperkt en ze zijn bedoeld voor kortdurend gebruik. De verpleegkundige kan u zo nodig vragen de familiekamer af te staan aan een andere familie.
Informed consent
Dit is een Engelstalige term en betekent letterlijk “geïnformeerde toestemming”. Volgens de wet WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst) dienen patiënten toestemming te geven voor een medische behandeling, nadat ze goed en volledig geïnformeerd zijn over de diagnose en eventuele behandeling. Hierbij moet goed worden uitgelegd wat de voorgestelde behandeling inhoudt en of er eventueel alternatieven zijn. Daarnaast moet aan bod komen wat de gevolgen zijn als van de behandeling wordt afgezien en wat de voor- en de nadelen van de behandeling zijn. Ook moeten de belangrijkste risico’s van de behandeling worden besproken. Op grond van deze informatie kan een patiënt wel of niet toestemming geven voor de behandeling. Als dit niet goed met de patiënt zelf kan worden besproken, wordt een beroep gedaan op de wettelijk vertegenwoordiger.
De medische en verpleegkundige zorg op de IC kan variëren van relatief eenvoudig tot buitengewoon complex. De totale behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Het is niet altijd doenlijk om van alle onderdelen van de behandeling de voor- en nadelen en de risico’s uitvoerig toe te lichten. Onder het kopje ‘onderdelen van de IC-behandeling’ zullen de belangrijkste aspecten van de behandeling op de IC worden beschreven. Als er naar aanleiding daarvan nog vragen zijn, kunt u deze altijd bij de arts of verpleegkundige kenbaar maken.
De hierna beschreven onderdelen van de behandeling gelden voor bijna alle patiënten op de IC. Mogelijk zijn niet alle onderdelen op uw familielid of naaste van toepassing, maar bij opname op de IC veronderstellen we een toestemming voor het totale pakket bedoeld zoals hierna staat beschreven.
Voor het aanleggen van een tijdelijk tracheostoma zal wel apart om toestemming worden gevraagd.
Verder is het van belang te weten dat de patiënt of diens wettelijk vertegenwoordiger de mogelijkheid heeft om in te stemmen met een IC behandeling maar daarbij aan te geven een aantal specifieke (be-)handelingen niet te willen ondergaan. In dat geval zullen afspraken voor een beperkt beleid in het dossier van de patiënt worden opgenomen.
Kinderen op bezoek op de Intensive Care
Als er een ouder of ander familielid op de Intensive Care (IC) ligt, is dat zeker voor een kind een spannende tijd. Kinderen merken en horen dat er iets aan de hand is, maar begrijpen dit vaak niet helemaal goed. U kunt het kind daarin helpen met de juiste begeleiding. Hier leest u hoe u dit het beste kunt doen.
Hoe vertel ik mijn kind dat zijn/ haar ouder of familielid is opgenomen op de IC?
Wees open en eerlijk over de situatie. Vertel het kind op zijn/ haar eigen ontwikkelingsniveau wat er aan de hand is. Probeer geheimzinnigheid te vermijden; kinderen hebben namelijk een rijke fantasie. Als herstel mogelijk is, vertel dan dat de dokters en verpleegkundigen hun best doen om de zieke beter te maken. Als er geen kans is op herstel, wees hier dan ook eerlijk over. Betrek het kind bij de situatie, geef genoeg informatie over wat er is gebeurd. Ga er vanuit dat u meerdere keren uitleg zult moeten geven over de situatie. De herhaling is belangrijk en zal zorgen voor ontwikkeling in het kunnen begrijpen.
Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op een bezoek aan de IC?
U kunt samen met het kind, ter voorbereiding, het fotoboek doornemen. Dit kan digitaal via https://www.dz.nl/afdelingen/i... of door het fotoboekje door te nemen welke te vinden is op de afdeling. Met behulp van foto’s zal het kind zien hoe de IC er uit ziet en wat hij/ zij kan verwachten. Op de IC kunt u gebruik maken van een familiekamer. Het kind kan daar spelen en eventueel een kleurplaat maken voor zijn/ haar ouder of familielid. Eventueel kan een verpleegkundige u en het kind begeleiden bij het bezoek op de IC. De verpleegkundige kan inspelen op vragen en uitleg geven aan het kind. Er bestaat ook de mogelijkheid om een pedagogisch medewerker ter begeleiding te vragen.
Welke reacties kan ik verwachten van mijn kind en hoe ga ik daarmee om?
Gevoelens
Kinderen zijn vaak heel direct, maar kunnen moeite hebben met zich uiten in woorden. Zij kunnen zich vaak beter uiten middels een spel of door te tekenen. De herhaling in het spel is belangrijk, om te leren en te verwerken.
Schuldgevoel
Kinderen voelen zich soms schuldig. Dit kan uit fantasie ontstaan. Neem het schuldgevoel altijd serieus, ga hierop in en corrigeer dit.
Jonger niveau
Kinderen kunnen tijdelijk teruggaan naar een eerdere ontwikkelingsfase. Dit geeft het kind een veilig gevoel en grip op de situatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om bedplassen of duimzuigen. Dit is van tijdelijke aard.
Psychosomatische klachten/ angsten
Kinderen kunnen psychosomatische klachten vertonen, zoals buikpijn en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van angsten; bijvoorbeeld niet meer naar school durven. Neem de klachten serieus, maar ga er niet teveel in mee. Geef uitleg over waarom de klachten er kunnen zijn.
Prikkelbaarheid en gedragsproblemen
Als een kind zich hulpeloos voelt, uit zich dat vaak in dwangmatig zorgen of in bazig en controlerend reageren. Probeer dit gevoel van het kind te erkennen, maar blijf wel grenzen stellen, om duidelijkheid te blijven geven.
Verdriet verstoppen
Kinderen willen hun ouders graag sparen en beschermen. Ze verstoppen vaak liever hun eigen verdriet dan hun ouder(s) weer verdrietig te maken. Soms kan het fijn zijn dat het kind met iemand uit hun omgeving kan praten. Vraag gerust een familielid of vriend.
Geven
Kinderen hebben behoefte om daadwerkelijk uiting te geven aan hun gevoel. Dat kan bijvoorbeeld door een cadeautje mee te nemen of een tekening te maken.
Tips
- Ben altijd eerlijk naar het kind toe.
- Maak gesprekken niet te officieel, maar praat tussendoor over de situatie of het bezoek en stel terloops vragen.
- Laat het kind niet alleen rondlopen op de IC in verband met privacy en rust van andere patiënten.
Kan ik het dagelijkse leven weer door laten gaan?
Ja. Het geeft kinderen een gevoel van veiligheid en afleiding als de ‘normale’ gang van zaken doorgaat, voor zover als mogelijk is. Laat ze naar school en verenigingen gaan of spelen bij een vriendje. Informeer belangrijke personen in de omgeving, zoals de leerkracht, leid(st)ers, ouders van vriendjes en buren.