Menu
Aandoeningen

Mastopathie

Mastopathie is een aandoening waarbij verschillende goedaardige afwijkingen van het borstklierweefsel tegelijk optreden. Vaak gaat het om verspreid voorkomende afwijkingen in beide borsten.

Het klierweefsel is hierbij zeer compact en de borsten voelen stevig, en soms gespannen aan. In de borsten kunnen grote of kleine cysten voorkomen, soms samen met fibroadenomen.

Oorzaken en klachten

Vrouwen met mastopathie kunnen veel klachten ontwikkelen. Daardoor kan de aandoening grote invloed hebben op het dagelijks leven van de vrouwen.

Oorzaken

Mastopathie heeft te maken met de hormoonhuishouding van een vrouw. Veel vrouwen merken een duidelijke relatie tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is dan het ergst vlak vóór de menstruatie. Ook zijn eventuele knobbeltjes dan beter voelbaar. Na de menstruatie nemen de klachten weer af. Maar er zijn ook vrouwen bij wie de pijnklachten niet samenhangen met de menstruatie. Sommige vrouwen merken dat in de overgang de mastopathie verergert, bij anderen wordt het dan juist minder. En weer anderen krijgen in die periode pas last van mastopathie.

Klachten

Mastopathie kan heel pijnlijk zijn en daardoor het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Vrouwen met mastopathie voelen vaker dan andere vrouwen knobbels, strengetjes en andere veranderingen in hun borsten.