Menu
Aandoeningen

Kwaadaardige moedervlek (melanoom)

Het melanoom is een kwaadaardige moedervlek die soms uit het niets kan ontstaan, maar vaak ook voortkomt uit een al langer bestaande gewone moedervlek.

Vaak betreft het moedervlekken die al enigszins afwijkend waren (onrustige moedervlekken) of grote moedervlekken die al bij de geboorte aanwezig waren.

Onderzoek en diagnose

Melanomen kunnen op elke leeftijd voorkomen en er zijn vormen die met name bij ouderen voorkomen (lentigo maligna melanoom). Een piek ligt echter op de (jong) volwassen leeftijd. Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen.

Risicofactoren

Mensen met een zogenaamd dysplastisch naevus syndroom (heel veel afwijkende moedervlekken), een grote aangeboren moedervlek, of een heel licht huidtype met veel zonverbrandingen in de voorgeschiedenis lopen extra risico. Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van melanomen zijn daarnaast:

 • Zonverbrandingen, vooral in de vroege jeugd
 • Erfelijkheid

Klachten

Ontstaan en groei van een moedervlek die sterk afwijkt van de andere moedervlekken.

Onderzoeken

De dikte van het melanoom is een indicatie voor de prognose: hoe dunner het melanoom hoe beter de prognose.

 • Dermatoscopie
  Met een kijker, met daarop een lens en een ingebouwd lampje, kunnen moedervlekken op eventuele kwaadaardige kenmerken worden beoordeeld.
 • Excisie
  Wanneer een moedervlek er verdacht uitziet, wordt de moedervlek chirurgisch verwijderd voor verder onderzoek (diagnostische excisie).

Aanvullend

Als er vermoeden bestaat van uitzaaiingen naar de lymfeklieren:

 • Echografie
 • Schildwachtklierprocedure

Als er vermoeden bestaat van uitzaaiingen via de bloedbaan:

 • Uitgebreid onderzoek

Onderzoeken

Meer informatie

Voor informatie over een kwaadaardige moedervlek kunt u ook terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Volg de link hieronder om de uitgebreide tekst over melanomen te lezen.

Lees meer