Menu
Aandoeningen

Knobbeltje in de borst

Borstaandoeningen komen bij vrouwen veel voor. Het is belangrijk dat u veranderingen in uw borsten altijd laat onderzoeken door uw (huis)arts. Een knobbeltje in de borst is vaak goedaardig, maar kan ook wijzen op een kwaadaardige tumor. Een kwaadaardige tumor in de borst is borstkanker.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Onderzoek en diagnose

Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is, maar wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Soms is het knobbeltje glad en rond, soms voelt het aan als een strengetje. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.

Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten. De kwaadaardige tumorcellen kunnen zich bovendien verspreiden door de rest van het lichaam (uitzaaiingen).

Een veelvoorkomende goedaardige tumor is het fibroadenoom. Een fibroadenoom ontstaat doordat bindweefsel plaatselijk ongeremd groeit.

Een andere goedaardige tumor is de vetweefselknobbel. Deze knobbel ontstaat uit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels voelen meestal zacht aan.

Een cyste komt ook vaak voor. Een cyste is een kleine holte gevuld met vocht. Ze ontstaat bijvoorbeeld door een verstopping in een melkkliergangetje. Een cyste voelt aan als een ronde, stevige knobbel.
Bij mastopathie zijn er verschillende goedaardige afwijkingen van het borstklierweefsel. Deze komen in een of beide borsten voor.

Goedaardige knobbeltjes haalt de chirurg meestal tijdens een operatie weg. De knobbels komen dan over het algemeen niet meer terug.

Bij afwijkingen van de borsten bekijkt en bevoelt de huisarts de borsten en de lymfeklieren in oksel en hals. Als het nodig is verwijst zij u naar een specialist. De specialist laat een mammografie of een echo maken.
Soms is een punctie (opzuigen van weefselvocht met een holle naald) of een biopsie nodig. Het weefsel wordt onderzocht onder een microscoop. Op grond van dit onderzoek stelt de arts de diagnose.

In sommige gevallen kan een knobbeltje in de borst duiden op een tumor. U kunt in ons ziekenhuis vertrouwen op hoogwaardige borstkankerzorg, met een borstcentrum dat is onderscheiden met het Roze Lintje Borstkankervereniging en het Europese Eusomna Keurmerk.

Meer over borstkanker