Menu
Aandoeningen

Inspanningsincontinentie (stressincontinentie)

Bij stressincontinentie verliest u urine als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten, springen of plotseling opstaan. U verliest de urine zonder dat u aandrang voelt.

Onderzoek en diagnose

Inspanningsincontinentie is iets anders dan aandrangincontinentie (urge-incontinentie). Dan hebt u zeer vaak aandrang om te plassen. Elk half uur is niet ongebruikelijk.

Stoornis

Soms is de aandrang zo sterk of plotseling dat u het toilet niet op tijd haalt. Verandering van lichaamshouding, lopen of het horen van stromend water veroorzaakt soms ook urineverlies. Het urineverlies kan ook ’s nachts optreden. Deze vorm van urine-incontinentie heeft meestal niets te maken met een zwakke bekkenbodem, maar wordt veroorzaakt door een stoornis van de blaas of van de zenuwvoorziening van de blaas.

Onderzoek

Met een gynaecologisch (inwendig) onderzoek wordt gekeken of er sprake is van een verzakking van de baarmoeder, vaginavoor- , of achterwand. Aanvullend kan er een zogenaamd urodynamisch onderzoek worden afgesproken om te beoordelen hoe de blaasfunctie is. Afhankelijk van de bevindingen en uw persoonlijke situatie stelt de gynaecoloog een behandeling voor.​

Onderzoeken