Menu

Patiënt dient zelf (pijn)medicijn toe

Met een nieuw apparaat – de Zalviso - kunnen patiënten die net zijn geopereerd, zelf hun pijn bestrijden. Een voordeel voor de patiënt omdat iedereen pijn anders ervaart. Maar ook voordeel voor de verpleging. Zij hoeven niet meer met z’n tweeën naar de patiënt voor het toedienen van opiaten. Het project komt voort uit het leiderschapsprogramma.

'Zelf pilletje onder de tong schieten'

Zalviso heet het apparaat, sufentanil de werkbare stof. Het apparaat wordt nu in een pilot bij tachtig patiënten getest. Met het apparaat dat op het nachtkastje van de patiënt ligt, kan de patiënt als deze te veel pijn ervaart, een heel klein pilletje onder de tong schieten. Operationeel manager Heelkunde Astrid ter Riele: ‘Elke patiënt ervaart pijn anders. Met de Zalviso heeft de patiënt zelf regie over zijn of haar pijn.’ Na het innemen van de pijnstiller, gaat het apparaat veiligheidshalve voor twintig minuten op slot.

Voordeel voor patiënt en verpleging

De Zalviso wordt nu getest bij patiënten die een heup- of knieoperatie hebben ondergaan. Bij deze patiëntgroep is het belangrijk dat ze snel weer in beweging komen. Bij minder pijn gaan patiënten eerder uit bed. Naast het voordeel voor de patiënt levert het ook tijdwinst op voor de verpleging. Astrid: ‘Bij het geven van een opiaat moet er altijd een tweede verpleegkundige aanwezig zijn ter controle. Met de Zalviso is dat niet meer nodig. De patiënt doet het zelf. Het is niet ongezond, niet gevaarlijk en het werkt snel. Als ik zelf patiënt zou zijn, zou ik dit ook een prettige manier vinden.’