Menu
Over ons

Trias Energetica

Het Deventer Ziekenhuis wil op drie manieren de negatieve impact op onze leefomgeving met ons energieverbruik reduceren: minder energie verbruiken, meer groene energie opwekken en efficiënt verbruik van (fossiele) energie.

Slim met energie

Het ontwerp van het ziekenhuis is gebaseerd op de Trias energetica: het ziekenhuis is goed geïsoleerd, warmte wordt zoveel mogelijk teruggewonnen en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit laatste wordt bereikt door te werken met een techniek van opslag van koude en warmte in de bodem van de Rielerenk.

Aan het gebouw onttrokken warmte in de zomer, wordt bewaard voor de winter. De koelte uit de koude bronnen dient voor de verkoeling in de zomer. In de winter kan het ziekenhuis bijvoorbeeld de koude buitenlucht verwarmen met het water uit de warme bron in de bodem. Dat heeft direct de benodigde temperatuur om het gebouw comfortabel te houden. In geval van een strenge winter wordt nog warmte toegevoegd uit de cv-ketel.

Opslag en hergebruik energie

Door opslag en hergebruik van energie bespaart het ziekenhuis veel op kosten voor klimaatregeling, tot zo’n zestig procent per jaar. Met warmtewielen wordt zoveel mogelijk warmte uit de ventilatielucht teruggewonnen. Voor het verwarmen en verkoelen wordt een geavanceerd luchtbehandelingssysteem ingezet. Alle ruimten zijn op dit centrale ‘all-air’ systeem aangesloten. Omdat de inblaas- en afzuigroosters in het plafond zijn weggewerkt, zijn geen radiatoren nodig. Dat scheelt nuttige vloeroppervlakte en maakt een vrij uitzicht in de verpleegkamers mogelijk. Bovendien verloopt het verwarmen of afkoelen van ruimten in het gebouw veel sneller dan met een traditionele cv.

Energieprestaties

Het Deventer Ziekenhuis levert uitstekende milieu- en energieprestaties. De overheid en Nederlandse ziekenhuizen hebben afgesproken dat zorginstellingen hun energieverbruik de komende jaren fors terugbrengen. Het nieuwe Deventer Ziekenhuis zal die doelstelling ruimschoots halen. De Europese Commissie heeft de energieplannen van dit ziekenhuis aangemerkt als demonstratieproject. Uit binnen- en buitenland is nog steeds veel belangstelling voor het energie-efficiënte ontwerp van het Deventer Ziekenhuis.

EPC 0,67Milieu-index 212

Ambitie

Het Deventer Ziekenhuis wil het energieverbruik in 2020 terugbrengen met zeker 20%. Dat doen we door zelf meer energie op te wekken met zonnepanelen. Ook kopen we meer groene energie in en zorgen we voor energiebesparing. Zo roepen we medewerkers met campagnes actief op om bijvoorbeeld licht uit te doen als ze vergaderruimtes verlaten of om hun computers uit te zetten.