Menu
Over ons

Aenose kan longkanker ruiken

Stel je eens voor: even blazen bij pakweg huisarts of longarts en direct weten of iemand longkanker heeft. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. De Aeonose is een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’.

Veelbelovende onderzoeksmethode, niet alleen voor longkanker

In het Deventer Ziekenhuis loopt momenteel een onderzoek om te kijken of de Aeonose daadwerkelijk kanker kan ruiken. In de loop van dit jaar moeten de eerste resultaten duidelijk worden. Het Deventer Ziekenhuis is een zogenaamd STZ ziekenhuis, wat betekent dat er veel onderzoek wordt gedaan. Research en vernieuwing van de zorg zijn belangrijk voor het Deventer Ziekenhuis.

Aenose

André Elands, directeur E-nose company: ‘Wat de Aeonose feitelijk doet is gassen scheiden. Op basis daarvan kan het apparaat bepaalde vormen van kanker detecteren.’ Longarts in het Deventer Ziekenhuis Merab Samii zegt: ‘Wat het probleem is bij longkanker, is dat het vaak laat wordt gedetecteerd. Veel mensen melden zich pas als er klachten zijn en de Aeonose pretendeert al in een veel eerder stadium kanker te kunnen detecteren, waardoor je ook eerder een behandeling kunt starten. Nog voordat mensen überhaupt klachten ervaren.’ Zowel Elands als Samii benadrukken dat de Aeonose vooral een screeningstool is die labuitslagen van weefsels niet gaat vervangen. Samii: ‘Het lab blijft nodig voor een definitieve diagnose. Longkankerdiagnostiek is heel ingewikkeld. Alleen met de Aeonose ben je er niet, maar het kan wel een belangrijke toevoeging in het zorgproces zijn.’ Ook Elands zegt dat een lab nodig blijft. ‘Een behandeling wordt pas ingezet als een lab aanvullende informatie heeft verstrekt.’ De Aeonose zou volgens de ontwikkelaar bijvoorbeeld optimaal tot zijn recht komen bij bevolkingsonderzoek. Elands: ‘Vergelijkt het met het landelijke borstkankeronderzoek bij vrouwen.’

Gewone patiënten

Dat het DZ meedoet aan het onderzoek met de Aeonose is voor Elands belangrijk. ‘Het Deventer Ziekenhuis is een groot perifeer ziekenhuis met gewone patiënten. Bij academische ziekenhuizen heb je vaak veel minder gewone patiënten die al doorgestuurd zijn. In het Deventer Ziekenhuis komen dus ook mensen die geen longkanker hebben waardoor we beter kunnen zien wie wel en wie geen symptomen hebben.’ De Aeonose kan pas goed functioneren als je ook weet wat niet-kankerpatiënten aan lucht uitstoten om een goed vergelijk te kunnen maken. Er worden dus ook gezonde personen en familie van kankerpatiënten getest.

Meer toepassingen

De techniek die bij de Aeonose wordt gebruikt, is volgens de makers ook geschikt voor detectie van andere ziekten. Er is belangstelling vanuit de maag-darm-lever hoek en zelf heeft Elands veel verwachtingen bij de inzet van borstkankerdetectie. ‘Bepaalde vormen van borstkanker kunnen niet worden gezien op een mammografie. Dan blijkt pas in een latere fase dat sprake is van een agressieve vorm van kanker. De Aeonose ruikt dat dan weer wel.’ Ook hier een beperking. De Aeonose werkt vooral in gebieden en weefsels met veel doorbloeding. Blind vertrouwen kun je dus niet op het apparaat, maar het is een extra middel om ziekten eerder op te sporen. De Aeonose wordt inmiddels ook getest voor darmaandoeningen.