Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Waterstof-ademtest

Waterstof-ademtest

Met een waterstof-ademtest kunnen we zien of de dunne darm goed suikers of zetmeel opneemt. Voor het onderzoek krijgt u een koolhydraatdrank (suikerpapje) te drinken. In de darm wordt hieruit waterstofgas gevormd dat wordt opgenomen en vervolgens uitgeademd. Als u in een apparaat blaast, kan de laborant de hoeveelheid ontstane waterstofgas meten.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn; ’s nachts na 12.00 uur niets meer eten. Water drinken mag wel. Ook mag vanaf 1 uur voor de test niet meer worden gerookt. Het is verstandig iets te eten mee te nemen voor na het onderzoek, bijvoorbeeld een boterham.

Melden
Op de afgesproken dag en tijdstip gaat u naar de Bloedafname van het Deventer Ziekenhuis. Volg bij binnenkomst route 40.

Onderzoek
De laborant neemt een “nuchtere” ademtest af. Hievoor blaast u adem uit in een adem testapparaat.  Bij kinderen, jonger dan ongeveer 3 jaar, gebruiken we een ademkapje. U neemt een “kleine” ademteug en blaast 1 x langzaam alle adem uit in het adem testapparaat. Daarna kunt u het bekertje koolhydraatvloeistof drinken. Vervolgens neemt de laborant ieder ½ uur , tot maximaal 3 uur na het drinken, een ademtest af. Tijdens de test mag u niet eten of drinken. Meld de laborant als u last krijgt van buikpijn en/of diarree . Deze melding is nodig voor het beoordelen van de darmfunctie. Het onderzoek zelf is niet pijnlijk. Soms kan na het drinken van de koolhydraatvloeistof lichte buikpijn ontstaan. Deze gaat vanzelf weer over.

Duur
Het onderzoek duurt totaal ongeveer 3 uur. Neem voor de wachttijd tussendoor iets mee om te lezen of te doen. Voor kinderen is het raadzaam om speelgoed mee te nemen.

Na het onderzoek
Het onderzoek heeft geen vervelende nawerkingen. Na afloop van de test mag u weer eten en drinken.

De uitslag
De behandelend specialist bespreekt met u de uitslag. Hiervoor hebt u een afspraak gekregen van de secretaresse.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Bel dan tijdig naar het Klinisch Chemisch Laboratorium, telefoon: (0570) 53 50 85. Een andere patiënt kan dan in uw plaats komen.

Vragen?
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de arts of laborant. Ook kunt u bellen naar het Klinisch Chemisch Laboratorium.

Context menu