Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Urodynamisch onderzoek (urologie)

Urodynamisch onderzoek (urologie)

Wat is een urodynamisch onderzoek?
Bij een urodynamisch onderzoek wordt een dun slangetje door de urinebuis in de blaas gebracht. Dat slangetje meet de druk in de blaas en vult de blaas met water. Er wordt ook een dun slangetje in het einde van de dikke darm (rectum) gebracht. Deze meet de druk in de buik. Op de huid, in de buurt van de anus, worden elektroden geplakt. Deze meten de werking van de bekkenbodemspieren. Alle gegevens worden in een computer vastgelegd en berekend. Zo krijgt de arts informatie over de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluitdruk hiervan, de stroomsnelheid door de urinebuis en de kracht van de bekkenbodemspieren. Ook wordt zichtbaar of u urine verliest, en wat de oorzaak hiervan is. 
 
Voorbereiding
Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
 
Melden
U komt op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Urologie, route 3.
 
Meenemen

  • Neem uw afsprakenkaart
  • patiëntenpas mee.

Hoe verloopt het onderzoek?
Een verpleegkundige doet het urodynamisch onderzoek. Nadat u uw onderkleding hebt uitgedaan, gaat u op de onderzoekstafel zitten. Dit is een tafel waar een speciale trechter onder zit waarop u kunt uitplassen. De stroomsnelheid van de plas wordt gemeten. Daarna gaat u op de tafel liggen met de benen gespreid in de beensteunen. Vervolgens wordt er een dun slangetje (katheter) in de blaas gebracht. Zo wordt gemeten hoeveel urine er in uw blaas is achtergebleven na het uitplassen. Daarna wordt het meet-kathetertje in uw blaas gebracht om de blaas te vullen en de blaasdruk te meten.
Vervolgens wordt het darmslangetje ingebracht en worden de elektroden naast de anus geplakt. Dan mag u weer gaan zitten en wordt de blaas gevuld met water. Tijdens het vullen vraagt de verpleegkundige u af en toe te hoesten. Als u dan urine verliest, wordt dit automatisch genoteerd. Ook wordt u gevraagd te vertellen wanneer u lichte, normale of erge aandrang krijgt om te plassen. Als u voelt dat u de plas niet meer kunt ophouden, dan kunt u uitplassen. De katheters blijven dan in de blaas aanwezig. Terwijl u uitplast, wordt de stroomsnelheid van de urine opnieuw gemeten, maar nu samen met de druk in de blaas en het rectum. Aan het einde van het onderzoek worden de katheter, het slangetje in de darm en de elektroden weggehaald en kunt u zich weer aankleden.
 
Wat voelt u van het onderzoek?
Het urodynamisch onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de katheters geeft soms even een onaangenaam gevoel, maar u hoeft niet bang te zijn voor pijn. De houding waarin u moet liggen, is wel wat gênant. Het is echter niet mogelijk om het anders uit te voeren. De verpleegkundige houdt hier rekening mee.
 
Duur
Het onderzoek duurt meestal een 30 tot 45 minuten.
 
Na het onderzoek
U kunt in principe zelf autorijden.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek wordt met u besproken bij het volgende polikliniekbezoek.

Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie, tel.: (0570) 53 51 50. Aan het begin van het onderzoek vertelt de verpleegkundige u wat er gaat gebeuren. Hebt u op dat moment vragen, stel ze dan gerust. Bent u door ziekte of om andere reden verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen.