Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Uitgebreid spermaonderzoek

Uitgebreid spermaonderzoek

Als de arts in verband met een kinderwens of een vruchtbaarheidsvraag een uitgebreid spermaonderzoek met u heeft afgesproken leest u hier meer over het onderzoek. Voor uitleg over het totale vruchtbaarheidsonderzoek wordt u verwezen naar uw behandelend arts.

Wat is een uitgebreid spermaonderzoek?
Bij een spermaonderzoek wordt de kwaliteit van het zaad beoordeeld. Hierbij wordt gelet op het aantal zaadcellen, hun vorm en hun beweeglijkheid. Deze kwaliteit zegt lang niet alles over het bevruchtend vermogen. Ook bij een verminderde zaadkwaliteit kan een zwangerschap ontstaan, al is de kans kleiner of duurt het vaak langer voordat het zover is. Het spermaonderzoek is een momentopname. De kwaliteit van het zaad is niet constant. Ziekte of medicijngebruik beïnvloeden de uitslag. Het kan daardoor voorkomen dat het onderzoek wordt herhaald. Voor uitleg over het totale vruchtbaarheidsonderzoek wordt u verwezen naar uw behandelend arts.

Voorbereiding thuis
Voor het betrouwbaar kunnen uitvoeren van het spermaonderzoek, is het nodig dat u onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt. Het is van belang dat u tussen 2 en 7 dagen (bij voorkeur 3 dagen) voor het onderzoek geen zaadlozing, seksuele gemeenschap hebt gehad.

Opvangen sperma
De ochtend van het onderzoek vangt u het sperma op in het meegegeven, steriel, hard plastic potje. Als het potje over de verloopdatum is (expiration date), neem dan eerst contact op met het Fertiliteitslaboratorium.

 • De penis van te voren goed reinigen met water, zonder zeep en goed afdrogen.
 • De zaadlozing bij voorkeur door masturbatie (zelfbevrediging met de hand) opwekken.
 • Het is belangrijk dat de gehele zaadlozing in het potje komt.
 • Zorgt u ervoor dat het potje op kamertemperatuur blijft.
 • De zaadlozing kan ook in het ziekenhuis in een hiervoor bestemde ruimte bij het fertiliteitslaboratorium gebeuren.

Invullen aanvraagformulier
Tegelijk met het hard plastic potje ontvangt u een aanvraagformulier. Wilt u de volgende gegevens invullen:

 • wanneer u voor het laatst een zaadlozing hebt gehad;
 • datum en tijd opvangen zaadlozing;
 • de wijze waarop het sperma is verkregen;
 • of er sperma is gemorst (vermelden of het eerste of het tweede deel verloren is gegaan);
 • het lotnummer en de verloopdatum (expiration date), deze staan op het potje;
 • eventuele bijzonderheden zoals koorts, medicijngebruik, operatie, overgevoeligheidsziekten, werkzaamheden met giftige stoffen, oververmoeidheid, onvoldoende nachtrust, saunagebruik, etc.; (hierbij gaat het alleen om de laatste 2 maanden voor het onderzoek).

Inleveren sperma
U kunt het potje met sperma en het ingevulde aanvraagformulier op de afgesproken dag en tijdstip afgeven bij het Fertiliteitslaboratorium. Volg route 125. Het sperma moet binnen 1 uur worden afgegeven. Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u nog geen patiëntenpas of moet het worden gewijzigd, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang.

Uitslag
Uw behandelend arts zal de uitslag van het spermaonderzoek met u bespreken.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit tijdig door aan het Fertiliteitslaboratorium.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen?  Het Fertiliteitslaboratorium is te bereiken op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, tel.: (0570) 53 50 91. 

Context menu