Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Tilt Table Test met EEG-registratie

Tilt Table Test met EEG-registratie

Een Tilt Table Test (kanteltafelonderzoek) is een onderzoek naar de regulatie van de bloedsomloop. U ligt tijdens dit onderzoek op een “kanteltafel”, dit is een bed dat horizontaal (liggend) en verticaal (staand) geplaatst kan worden. In uw geval wordt er gelijktijdig een EEG-onderzoek gedaan. Soms kan de arts besluiten dat in uw geval geen EEG-onderzoek nodig is.

Wat is een EEG-onderzoek?
Een Elektro Encephalo Gram (EEG) is een onderzoek om te bepalen of er afwijkingen zijn in de elektrische werking van de hersenen. Om de werking van de hersenen te kunnen meten, wordt er gebruik gemaakt van elektroden. Dat zijn metalen plaatjes die elektrische stroompjes, gemaakt door de hersenen, opvangen en doorgeven. Aan de elektroden zijn draden verbonden die in verbinding staan met een apparaat dat de gegevens registreert.

Waarom dit onderzoek?
Met dit onderzoek proberen we in kaart te brengen waar uw klachten of wegrakingen door ontstaan. Met behulp van het kanteltafelonderzoek kijken we of uw bloedvaten en hartritme zich voldoende aanpassen wanneer u gaat staan. Op het moment dat iemand rechtop gaat staan, zakt het bloed door invloed van de zwaartekracht naar de voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop, door de bloedvaten in de buik en de benen samen te knijpen en het hart sneller te laten kloppen. Soms gebeurt dit onvoldoende, met als gevolg dat er te weinig bloed naar de hersenen wordt gepompt. Hierdoor wordt u licht in het hoofd en/of valt flauw. Met het EEG-onderzoek kunnen we zien of een verandering in hersenactiviteit eventueel de oorzaak van de wegraking zou kunnen zijn.

Voorbereiding thuis
Wij vragen u op koude dagen handschoenen aan te trekken. De apparatuur waarmee wij de bloeddruk aan de vinger meten werkt niet goed als u koude handen heeft.

  • U mag 2 uur vóór het onderzoek niet meer eten en drinken. Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een slokje water.
  • U kunt uw normale kleding dragen.
  • Omdat het onderzoek redelijk lang duurt en het aanbrengen van de apparatuur enige tijd in beslag neemt, kunt u het beste voor het onderzoek het toilet bezoeken.
  • Voor het EEG-onderzoek moet uw haar droog en schoon zijn. Wilt u daarom de dag voor het onderzoek uw haar wassen en geen haarlak, -gel of -crème gebruiken? Deze middelen kunnen de meting negatief beïnvloeden.

Waar moet u zijn?
Op de dag van het onderzoek volgt u in het ziekenhuis route 81, afdeling Klinische Neurofysiologie. Meldt u zich op tijd aan de balie van deze afdeling. Vergeet uw patiëntenpas niet. Hebt u nog geen patiëntenpas, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang om er een te laten maken.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt door twee Klinisch Neurofysiologische laboranten uitgevoerd. Tijdens de test ligt u op een (kantel)tafel. Eerst wordt het EEG-onderzoek voorbereid. Dit wordt door de KNF-laborant gedaan. U krijgt een muts op, waarin de elektroden zitten. De elektroden staan zo in contact met uw hoofdhuid. Om een optimaal contact te maken tussen de elektroden en uw hoofdhuid brengt de laborant onder de elektroden een geleidingspasta aan en krabt op die plek met een stompe naald op uw hoofdhuid. Dit laatste kan wat gevoelig zijn. Als alle elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen. U krijgt een bloeddrukmeter aan een van de vingers. Hiermee wordt tijdens de test uw hartritme gecontroleerd. Er worden 3 banden over uw lichaam bevestigd. De banden zorgen ervoor dat u, mocht u even 'wegraken', opgevangen wordt en niet valt.

Als alles is aangesloten en u rechtop bent geplaatst in een hoek van 60 graden, worden uw hartritme en bloeddruk regelmatig gemeten en de hersenactiviteit continu.

Het is belangrijk dat u zelf steeds aangeeft wanneer u klachten (duizelingen of wegrakingen) krijgt en ook of u de klachten herkent. Als u weg raakt of dreigt te raken, leggen de laboranten u weer horizontaal neer en registreren de mogelijke oorzaak van de wegraking. Als u na ongeveer 20 minuten staan nog geen klachten hebt ervaren, krijgt u een kleine hoeveelheid Nitrostat (tabletje onder de tong) om te kijken of uw klachten hiermee wel op te wekken zijn. Dit medicijn is een veelgebruikte vaatverwijder en kan geen kwaad. Wel kunt u als bijwerking gaan blozen of hoofdpijn krijgen. Dat duurt maar kort; als het medicijn uitgewerkt is, verdwijnt de hoofdpijn ook weer.

Soms onderzoekt de arts ook de gevoeligheid van de “bloeddrukopnemers” in de hals. Dit zijn zenuwen in de vaatwand van de halsslagaders. De arts masseert deze zenuwen links en rechts gedurende vijf seconden. Nadat u vijf minuten heeft gelegen, zetten we u met de kanteltafel rechtop en masseert de arts de zenuwen in de hals nogmaals.

Risico's
Aan het onderzoek met de kanteltafel zijn geen risico’s verbonden. Ook met het gebruik van het medicijn onder de tong zijn door artsen nooit problemen beschreven. Op het moment dat u licht in het hoofd wordt, andere klachten krijgt en/of uw bloeddruk daalt, wordt u met behulp van het kantelbed door de onderzoekers weer in liggende houding gebracht. Na afloop van het onderzoek kunt u wel enige tijd last hebben van hoofdpijn.

Aan het onderzoek van de “bloeddrukopnemers” (zenuwen) in de hals is een klein risico verbonden. Bij 1 op de 1000 (oudere) patiënten treden lichte uitvalsverschijnselen op, vrijwel altijd van voorbijgaande aard.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek zal tussen de 45-60 min duren.
 
Na het onderzoek 
Sommige patiënten voelen zich tijdens of na het onderzoek niet helemaal lekker. Wij raden u aan ervoor te zorgen dat u een bekende meeneemt, om u na afloop van het onderzoek naar huis te rijden.
 
Uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist.
 
Verhindering
Bent u verhinderd? Wij verzoeken u dit tijdig door te geven aan de afdeling Klinische Neurofysiologie. Het telefoonnummer staat hieronder.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel ze dan gerust aan de laboranten die bij het onderzoek aanwezig zijn.  ​Zij zijn op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur  te bereiken op tel.: 0570 - 53 50 56. 

Context menu