Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Tilt table test

Tilt table test

Wat is een tilt table test?
Een tilt table test wordt gedaan als u klachten heeft van (neiging tot) wegraken (flauwvallen) waarvoor geen duidelijke oorzaak is. Met dit onderzoek proberen we de klachten die u aan de behandelend arts heeft aangegeven, op te wekken.

Waar moet u zijn?
Op de dag van het onderzoek volgt u in het ziekenhuis route 81, Klinische Neurofysiologie. Meldt u zich op tijd aan de balie van deze afdeling. Vergeet uw patiëntenpas niet. Hebt u nog geen patiëntenpas, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang om er een te laten maken.

Voorbereiding thuis
  • U mag 2 uur vóór het onderzoek niet meer eten en drinken. Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een slokje water.
  • U kunt uw normale kleding dragen. Tijdens de test verzoeken we u alleen de borst bloot te maken (vrouwen kunnen hun BH aanhouden).
Het onderzoek
Het onderzoek wordt door twee hart - en vaatlaboranten uitgevoerd. Zij verzoeken u op een tafel te gaan liggen, waar u wordt aangesloten aan een monitor (ECG) en bloeddrukmeter. Hiermee wordt tijdens de test uw hartritme gecontroleerd. Er worden 3 banden over uw lichaam bevestigd. De banden zorgen ervoor dat u, mocht u even 'wegraken', opgevangen wordt en niet valt.  Als alles is aangesloten en u rechtop bent geplaatst in een hoek van 60 graden, wordt uw hartritme en bloeddruk regelmatig gemeten.

Het is belangrijk dat u zelf steeds aangeeft wanneer u herkenbare klachten (duizelingen of wegrakingen) krijgt. Als weg raakt of dreigt te raken, leggen de laboranten u weer horizontaal neer en registreren de mogelijke oorzaak van de wegraking. Als u na ongeveer 20 minuten staan nog geen klachten heeft ervaren, krijgt u een kleine hoeveelheid Nitrostat (tabletje onder de tong) om te kijken of uw klachten hiermee wel op te wekken zijn. Dit medicijn is een veelgebruikte vaatverwijder en kan geen kwaad. Wel kunt u als bijwerking gaan blozen of hoofdpijn krijgen. Dat duurt maar kort; als het medicijn uitgewerkt is, verdwijnt de hoofdpijn ook weer.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u beter niet zelf naar huis rijden, maar met iemand anders meerijden.

Duur van het onderzoek
Voor het onderzoek reserveren we 45 minuten.

De uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Verhindering
Bent u verhinderd? Geef dit tijdig door aan de afdeling Klinische Neurofysiologie. Het telefoonnummer staat hieronder.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de laboranten die bij het onderzoek aanwezig zijn. Ook kunt u bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur met de polikliniek Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00 of met de afdeling Klinische Neurofysiologie, tel.: (0570) 53 50 56.