Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Spermaonderzoek na sterilisatie van de man

Spermaonderzoek na sterilisatie van de man

Binnenkort komt u naar de uroloog van het Deventer Ziekenhuis voor een sterilisatie. Het is ook mogelijk dat de huisarts de sterilisatie verricht. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de controle van het sperma na de sterilisatie.
 
Wat is een spermaonderzoek na sterilisatie?
Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer vrij kunnen. Bij de zaadlozing komt alleen nog zaadvocht vrij, zonder zaadcellen. Ongeveer 3 maanden na de sterilisatie wordt uw sperma onderzocht om na te gaan of er inderdaad nog zaadcellen in zitten. In deze periode van 3 maanden moet u tenminste 20 zaadlozingen hebben, zodat de zaadleiders en de prostaat de overgebleven zaadcellen kunnen afvoeren.
 
Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Als er minder dan 100.000/ml niet bewegende zaadcellen in het monster aanwezig zijn is de uitslag goed. (Het gaat daarbij om achtergebleven dode zaadcellen, zonder bevruchtend vermogen, die tot jarenlang in het sperma kunnen worden aangetroffen.) Mocht dit aantal hoger zijn dan wordt u geadviseerd de controle na twee maanden te herhalen. Aanwezigheid van bewegend (levende) zaadcellen betekent dat er nog verse zaadcellen in het sperma terecht komen en dat u niet steriel bent.
 
Voorbereiding thuis
U ontvangt van te voren van het fertiliteitslaboratorium een steriel, hard, plastic potje en verdere instructies voor het opvangen en inleveren van sperma. Voor het betrouwbaar uitvoeren van het onderzoek, is het nodig dat u de instructies nauwkeurig opvolgt. Het is van belang dat u tussen 2 en 7 dagen voor het onderzoek geen zaadlozing, seksuele gemeenschap hebt gehad.
 
Opvangen sperma
De ochtend van het onderzoek vangt u het sperma op in het meegegeven, steriele, harde plastic potje. Als het potje over de verloopdatum is (expiration date), neem dan eerst contact op met het Fertiliteitslaboratorium.

 • De penis van tevoren goed reinigen met water, zonder zeep en goed afdrogen.
 • De zaadlozing door masturbatie (zelfbevrediging met de hand) opwekken.
 • Zorg ervoor dat het potje op kamertemperatuur blijft.
 • Het is belangrijk dat de gehele zaadlozing in het potje komt. Wanneer er toch iets verloren gaat, kan het onderzoek niet doorgaan. U hoeft het sperma dan niet naar het ziekenhuis te brengen. In dat geval kunt u een nieuw potje ophalen en een nieuw spermamonster inleveren, waarbij u tussen 2 en 7 dagen voor het onderzoek geen zaadlozing, seksuele gemeenschap heeft gehad.

Invullen aanvraagformulier
Tegelijk met het hard plastic potje ontvangt u een aanvraagformulier. Wilt u de volgende gegevens invullen:

 • datum van sterilisatie;
 • datum en tijd van opvangen zaadlozing;
 • onthoudingsperiode - wanneer u voor het laatst een zaadlozing, geslachtsgemeenschap hebt gehad;
 • de wijze waarop het sperma is verkregen (om zeker van te zijn dat het hele monster wordt opgevangen is het noodzakelijk dat het monster wordt opgevangen door middel van masturbatie en niet door onderbroken gemeenschap);
 • of er sperma is gemorst;
 • het lotnummer en de verloopdatum (expiration date), deze staan op het potje;
 • eventuele bijzonderheden zoals koorts, medicijngebruik (hierbij gaat het alleen om de laatste 3 maanden voor het spermaonderzoek). Indien u koorts heeft gehad, wordt het monster niet in ontvangst genomen en wordt u verzocht een nieuw spermamonster in te leveren 3 maanden na de koorts periode.

Inleveren sperma
U kunt het potje met sperma en het ingevulde aanvraagformulier op maandag tot en met vrijdag, van 08.00 tot 12.00 uur, afgeven bij het Fertiliteitslaboratorium. Volg route 125. Het sperma moet binnen 2 uur worden afgegeven. Neem uw patiëntenpas mee. Heeft u nog geen patiëntenpas of moeten uw gegevens gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang.
 
Uitslag
Is het spermaonderzoek aangevraagd door een uroloog, dan krijgt u een schriftelijke uitslag thuis toegestuurd. Hebt u vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat urologie, tel.: (0570) 53 51 50.
 
Is het spermaonderzoek aangevraagd door de huisarts, dan kunt u enkele dagen na het spermaonderzoek contact opnemen met de huisarts.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen over de sterilisatie, dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist of uw huisarts. Voor vragen over de controle van het sperma kunt u bellen naar het fertiliteitslaboratorium op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur, tel.: (0570) 53 50 91.

Context menu