Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Slokdarmonderzoek

Slokdarmonderzoek

Wat is een slokdarmonderzoek?
Dit is een onderzoek waarbij uw slokdarm zichtbaar wordt gemaakt met röntgenstralen en een contrastvloeistof (bariumpap of een waterig contrastmiddel).

Voorbereiding thuis
Tot 2 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt: kopje thee met een beschuit.
 
Medicijngebruik
Gebruikt u medicijnen, dan mag u die volgens schema innemen met een beetje water.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond. Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Het onderzoek
De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. De laborant(e) vertelt u wat u mag aanhouden.

Slokdarmonderzoek
In de röntgenkamer gaat u voor een röntgentoestel staan. De laborant geeft u een beker bariumpap in uw hand. Vervolgens vraagt de radioloog u één flinke slok in de mond te nemen en pas door te slikken als u dat wordt gevraagd. Tijdens het slikken maakt de radioloog een aantal foto’s snel achter elkaar. Dit wordt een aantal keren herhaald. Soms wil de behandelend arts ook het doorslikken van vast voedsel zien. De radioloog vraagt dan of u een hap neemt van een plak ontbijtkoek en tegelijk wat bariumpap wilt doorslikken.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Bijwerkingen
Na het onderzoek kan uw ontlasting hard zijn en wit van kleur. Dit wordt veroorzaakt door de bariumpap die u te drinken hebt gekregen.

De uitslag
Een radioloog bekijkt de foto's en maakt een verslag van het onderzoek dat hij begeleid heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.