Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Schouderarthrografie

Schouderarthrografie

Bij dit onderzoek wordt het schoudergewricht met contrastmiddel zichtbaar gemaakt. Aanvullend worden er foto's van het gewricht gemaakt op de MRI of CT-scan.

Voorbereiding 
  • Als u bloedverdunners gebruikt, moet u deze vóór de ingreep tijdelijk stoppen. Doe dit nooit op eigen initiatief, overleg altijd met de specialist die de bloedverdunners heeft voorgeschreven of met uw behandelend specialist.
  • Als u weet dat u overgevoelig bent voor jodium en/of contrastvloeistof moet u dit melden aan de radioloog die het onderzoek uitvoert.
  • Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend specialist wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.
  • U bent niet in staat om zelf naar huis te rijden of te fietsen na het onderzoek. Regel daarom van te voren vervoer naar huis.
  • Als u andere medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals gebruikelijk. Verder is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten en drinken.
Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45. Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. In de röntgenkamer gaat u op de onderzoektafel liggen. De laborant desinfecteert uw schouder en legt er een steriele doek over. De radioloog geeft u een injectie in uw schouder met contrastmiddel. Dat kan een drukkend gevoel geven. U krijgt geen verdoving omdat de verdovingsprik net zo wordt gevoeld als de injectie zelf. Daarna worden er foto’s van uw schouder gemaakt, hetzij op de MRI of op de CT-scan.

Hoelang duurt het onderzoek?
Het 1e deel van het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Dit is de voorbereiding én de injectie. De MRI scan duurt ongeveer 30 minuten. Een eventuele CT-scan ongeveer 15 minuten. In totaal bent u ongeveer 1 uur op de afdeling Radiologie.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kan er een kortdurende krachtsvermindering optreden. Daarnaast kan de schouder 2 of 3 dagen pijnlijk aanvoelen. Bijwerkingen komen zelden voor.

Wanneer contact opnemen?
Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie, tel.: (0570) 53 51 55. ’s Avonds kunt u de Spoedeisende Hulp bellen, tel.: (0570) 53 00 00. Zonodig wordt contact opgenomen met de dienstdoende orthopeed.
  • Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
  • Stekende kloppende pijn die anders is dan u bent gewend.
De uitslag
Een radioloog bekijkt de foto's en maakt een verslag van het onderzoek dat hij heeft verricht. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd? Laat dit op tijd weten zodat een andere patiënt in uw plaats kan worden geholpen. Hebt u vragen? Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135.